Липсата на икономическа и финансова компетентност в България е силно

...
Липсата на икономическа и финансова компетентност в България е силно
Коментари Харесай

По-добре да сме заложник на ЕЦБ, отколкото на мутрите

Липсата на икономическа и финансова подготвеност в България е мощно притеснителна.
 България даде обещание да извърши 6 условия, с цел да влезе в чакалнята за еврото  Христо Иванов: Специално за нас сътвориха чакалня за чакалнята за еврозоната
Според оценката на Европейски Съюз за кандидатурата на България за ЕRM2, страната ни получи една година да:

- Подобри банковата регулация, с цел да отговори на условията, по този начин наречения Базел 3 годен за всички банки в Европейски Съюз.

- Всички банки да дават отговор на същите условия за финансова адекватност, равнища на неприятни заеми и съгласуваност на лицата.

Всичко това може да се види тук .

Просто казано до 15 май 2019 година България би трябвало да даде на ЕЦБ следното:

- реформиран модел за контролиране на банките, покриващ Базел 3 критериите.

- реформирани и финансово съответни банки, отговарящи на Базел 3 без държавна помощ.

- Промяната на регулациите по Базел 3 ще се отрази на всички равнища на банките - акционери, мениджмънт, програмен продукт и така нататък

- Базел 3 изисква решен проблем с вътрешния дълг и неприятните заеми.

Позицията на Европейски Съюз за отлагането на промени от страна на българската администрацията е, че сме поели ангажимент преди 10 година за господство на закона, а повече времеви толеранс няма да има.

Срокът към този момент е даден и съгласно оценките на Европейски Съюз на предоставените модели за промени е осъществим.

Време е за започване на промени от наша страна в идващите 11 месеца.

Загубата на финансов суверенитет се дължи на неналичието на върховенството на закона в някои страни като България. Сега Българска народна банка дефинира лихвения %, само че официално. Българска народна банка не е независима в това отношение, а води и съгласува своята политика с МВФ и европейските институции, в резултат на подписаните контракти за присъединение с Европейски Съюз и отпуснатите дълготрайни заеми на страната. 

Не може европейския пазар да търпи негативи от несъответстващата банкова регулация на една или друга страна. Това е предпазен механизъм финансовите опасности от страни като нашата да не се придвижват на равнище Европейски Съюз, тъй като загубите могат да се измерят в милиарди евро.

Друг значим детайл за страни без господство на закона като България е по този начин наречения компонентен риск. Като образец сега Българска народна банка следва общата Европейски Съюз политика на Европейски Съюз за главен лихвен % 0. Поради високия риск за заемите в България до 85 % неприятни заеми в някои банки, пазарните лихви дружно със скритите и очевидни такси надминават 10 %.

Ако се калкулира в размера на заемите, отпуснатото количество бързооборотни заеми и заеми от заложни къщи като най-масови, то междинната рента би могла да бъде в диапазона 15-20%. Така евентуалното развиване на стопанската система при 2-3% рента е едно, а при 20% е друго.

Така че това със суверенитета не е във щета на потребителите, а е непоколебим контрол.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР