Липсата на екскурзоводи е голям проблем за туристическия бранш по

...
Липсата на екскурзоводи е голям проблем за туристическия бранш по
Коментари Харесай

Трустическият бранш изпитва остър недостиг на екскурзоводи по морето

Липсата на екскурзоводи е огромен проблем за туристическия отрасъл по морето. Това най-осезаемо се усети през последните пандемични години, през които поради неналичието на работа, неналичието на туристи, огромна част от гидовете се пренасочиха в други сфери, сподели за Българска телеграфна агенция туроператорът Яница Динева.

“Две години тези хора бяха без приходи - няма по какъв начин да се живее по този начин. Голяма част от тях започнаха работа в прът центрове, други работят като преводачи, в магазини за хранителни артикули. Туристите, които идват у нас са любопитни да видят невероятните ни естествени запаси, богата ни история. Туризъм без екскурзоводи обаче не може. Сега с настъпването на летния сезон, със започването на груповите вътрешни екскурзии за чужденци, дефицитът на гидове още повече ще се задълбочи”, добави Динева.

Туроператорът твърди, че компанията ѝ през 2020 година е отчела 80% спад в оборота и облагата, а предходната година загубите са били 100%.

“Пресметнахме, че ще ни е по преференциално да не работим в сравнение с да плащаме наеми, заплати и т.н”, уточни Динева. Тя сподели, че през тези две тежки години за сектора, страната не е подкрепила туроператорите по нито една стратегия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР