.Липсата на ефективна прокуратура е основната причина за усещането за

...
.Липсата на ефективна прокуратура е основната причина за усещането за
Коментари Харесай

Липсата на ефективна прокуратура поражда усещането за липса на справедливост

.Липсата на ефикасна прокуратура е главната причина за чувството за липса на правдивост, както измежду жителите, по този начин и измежду бизнеса ". Това сподели правосъдният министър Надежда Йорданова пред участниците в Годишната среща на държавното управление с бизнеса.

" Важни закононарушения или не се проверяват, или даже и да стартира следствие, те се поставят на трупчета. Всъщност това е огромната власт на прокуратурата, дали да проверява едно закононарушение, дали да повдигне едно обвиняване, или опреден проблем да го постави на трупчета и да заплашва живота на всеки един от нас. И най-големият проблем за това е, че на върха на тази пирамида имаме основен прокурор като институция, за който липсва ефикасен надзор за следствие и за търсене на отговорност ", разяснява тя.

Йорданова увери, че подобен механизъм е заложен в Плана за възобновяване и резистентност. Предложената форма не изисква смяна в Конституцията и съгласно нея, арбитър, а не прокурор ще може да проверява Обвинител номер едно, изясни правосъдният министър.

Надежда Йорданова сподели още, че ще се срещне с европейския основен прокурор Лаура Кьовеши в четвъртък сутринта. Кьовеши идва на следващия ден в България по покана на премиера Кирил Петков.

Министър Йорданова анонсира, че с Кьовеши ще разиска смяна в Наказателния кодекс, тъй че да се подсигурява по-ефективно следствие на закононарушения, свързани с европейски средства.

Въпросът за  отстраняването на основния прокурор Иван Гешев няма да е тематика на диалога.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР