Липсата на Единна система за туристическа информация (ЕСТИ) е много

...
Липсата на Единна система за туристическа информация (ЕСТИ) е много
Коментари Харесай

Христо Проданов: Липсата на ЕСТИ е проблем за сигурността в държавата

Липсата на Единна система за туристическа информация (ЕСТИ) е доста огромен проблем за сигурността в страната. Особено по време на европейското председателство през първите шест месеца на 2018 година.

Това съобщи националният представител от " Българска социалистическа партия за България " Христо Проданов по време на днешния парламентарен надзор. Депутатът от Софийския 23-ти МИР получи отговор на заложения от него въпрос към министъра на туризма Николина Ангелкова. Питането беше за това на какъв стадий е построяването на ЕСТИ в случай, че България сега е единствената страна в Европейския съюз, която към момента не разполага с Единна система за туристическа информация. 

" Обяснението, че през идната седмица ще бъде оповестена нова социална поръчка за създаване на тази система, тъй като аргументите за забавянето до момента са били справедливи, не е съществено. Все отново Николина Ангелкова е министър на туризма в последните 3 години, с спиране за напълно малко, разяснява Христо Проданов. - А наредбата на Министерски съвет е от началото на 2015 година. Тоест, повече от две години и половина е забавянето. И всеки опит за пояснение на това закъснение е нормално опрощение за несвършена работа. На мен ми е ясно, че пред министрите на ГЕРБ въпросът с политическата и персоналната отговорност за дейности или бездействия, или за сбъркани дейности, не стои. Само се надявам това закъснение да не се окаже съдбовно, поради идното европредседателство на България. Защото тогава, с изключение на за политици, публицисти и туристи, страната ни ще бъде център на вниманието и на доста хора с нечисти планове. Затова упорствам госпожа Ангелкова персонално да поеме отговорността за работата по построяването на Единната система за туристическа информация и да направи по този начин, че час по-скоро да стартира построяването й ".

Освен за сигурността, Единната сисмета за туристическа информация е значима и за битката със сивата стопанска система в сектора, означи още Христо Проданов. " Министърът е изцяло наясно с данните, които регулярно изнасят представителите от хотелиерския отрасъл. Загубите от нерегистрираните нощувки възлизат на 250-300 000 лв., уточни още депутатът на Българска социалистическа партия от София. - Чрез ЕСТИ ще бъде комплициран завършек на тази процедура. И това е още една от аргументите за построяването на системата ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР