Липсата на достатъчно средства не позволява пълноценна подготовка на въоръжените

...
Липсата на достатъчно средства не позволява пълноценна подготовка на въоръжените
Коментари Харесай

МО: Парите не са достатъчни за пълноценно участие в НАТО

Липсата на задоволително средства не разрешава пълноценна подготовка на въоръжените ни сили и поддръжка на въоръжението и модернизацията. Тoва се показва в отчета за положението на защитата през предходната година, който следва да бъде прегледан от Народното събрание.

Хроничната липса на средства води до кадрова и техническа рецесия. България пое ангажимент пред НАТО да увеличи разноските за защита и фактически го направи, само че това се дължи главно на платените към 2.1 милиарда лв. за новите изтребители F-16.

”Въпреки нарастването на разноските за защита по отношение на миналата година, те остават незадоволителни за: системно и пълнообемно осъществяване на признатите Цели на качествата на НАТО; за пълноценна подготовка, съгласно откритите съюзни стандарти; за ефикасна поддръжка и ремонт на въоръжението, техниката и профилираната инфраструктура; за пускане и на други основни за въоръжените сили капиталови проекти”, се показва в отчета.

Отбелязва се, че поради липса на средства остават на назад във времето плановете за придобиването на нови три-координатни радари, нови зенитно-ракетни комплекси и др.).

“Основната причина е в това, че в последните три десетилетия липсват планомерни, целенасочени и съответни вложения в рационализация и превъоръжаване на българските въоръжени сили, заради което актуалните потребности надвишават доста ресурсите, които страната може да си разреши да отдели за защита “, показват от МО.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР