Липсата на достатъчно доверие в щаба и масовото разпространение на

...
Липсата на достатъчно доверие в щаба и масовото разпространение на
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: За маски лобяваме наред - вчера двете партии, днес и МС |

Липсата на задоволително доверие в щаба и всеобщото разпространяване на подправени вести пречат ужасно доста на нашата работа. Хората не знаят на кого да имат вяра, слушат даже разнообразни отзиви от лекари, което е доста неприятно, сподели по Българска национална телевизия основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

" Когато си в рискова конюнктура, тъй като това е война, в света починаха 1 млн. души от COVID-19, би трябвало да има единоначалие, изясненост какво се прави. Различни отзиви може да има, само че когато явно приказваш погрешни неща, когато явно не се съобразяваш с обстоятелствата, това би трябвало да се спре. Аз се наслушах на такива невероятни нелепости, меко казано, че не желая да влизам в разговор. Затова отказахме и дебат – дебат за кое – науката и обстоятелствата против нелепостите в интернет. Е, няма да има дебат ", съобщи доцент Кунчев.

По думите му болестта не би трябвало да се омаловажава. Коронавирусът продължава да заразява ужасно доста хора, доближиха се върхове, каквито нямаше и през април-май, когато беше първата вълна, добави той. 

" Няма по какъв начин на 7 млн. народ единствено посредством надзор да наложим носенето на маски. "  


" Различните маски дават друга степен на отбрана. Имайте поради, че вирусът не лети в пространството самичък, ние го изхвърляме. Когато има механична бариера, маската лимитира прекосяването му. На множеството места маските не се употребяват и резултатът е налице – покачването в заболяемостта, което виждаме ", сподели основният държавен здравен контрольор.

Няма по какъв начин на 7 млн. народ единствено посредством надзор да наложим носенето на маски. Ние сме лекари и предлагаме ограничения, всеки има глава на раменете си и може да преценя виновен ли е към останалите. Носенето на маска е отговорност към другите, тя е най-полезна, когато се носи от инфектиран. Тъй като множеството случаи са безсимптомни и хората не допускат, че са носители, носенето ѝ пази останалите да не ги заразим.

Доц. Кунчев разяснява и неспазването на ограниченията от политически партии и от премиера:

" Всеки дава отговор за себе си. Премиерът на много места носи маска, но там, където си разреши да не носи, виждате, че има реакция. Вчера бяха направени актовете на двете партии (б. ред. - учредяването на Републиканците на Цветан Цветанов и конгреса на БСП), през днешния ден и на Министерския съвет за проведеното посещаване в Ловеч (б. ред. - връчването на църковния медал на премиера Борисов). Когато имаме данни за неспазване, ще подхващаме съответните ограничения.

" Разпространението на ковид в учебните заведения е доста по-ниско, в сравнение с в обществото. "

Това, което става в обществото, ще стане и в учебно заведение, разяснява епидемиологът и добави, че сега в учебно заведение то става в много по-ниска степен:

" Броят на случаите от през вчерашния ден е 276. Вижте какъв % от тях са в учебните заведения и ще разберете, че междинното носителство и разпространяване в учебните заведения е доста по-ниско, в сравнение с естественото в обществото, да не приказваме за огнища като тези в Търговище и Бургас, където са наранени доста хора. "

Не можем да отговорим на хората, които непрестанно пускат клюки, разяснява здравният контрольор във връзка изказванията, че в края на октомври всички учебни заведения ще бъдат затворени:

" Ще го кажа малко и ясно – няма да има затваряне на учебните заведения. Ще има затваряне на паралелки, където установим притежател на вируса, минаване на електронно образование за 14 дни, когато се удостовери, че няма други инфектирани. След приключване на карантината децата ще се връщат в учебните заведения. Ако има инфектирани в няколко паралелки, тогава затваряме настрана учебно заведение. Ако пък е доста висока заболеваемостта, тогава можем да приказваме за затваряне на учебни заведения в обитаемо място или обособен район. На национално равнище евентуално ще се наложи да затворим учебните заведения по време на грипната вълна – края на януари – февруари, когато учениците ще преминат на отдалечено образование, в случай че има такива високи стойности. Грипни ваканции няма да има ", сподели доцент Кунчев.

Той съобщи още, че на тестванията в никакъв случай не би трябвало да имаме вяра на 100%, зависи какви са. В множеството случаи след определяне на вируса, човек стопира да бъде инфектиран още на 6-7 ден. По думите му някои страни даже са понижили карантината от 14 на 10 дни. Има обаче обособени случаи, когато се откриват частици на вируса до месец. Това не значи безусловно, че индивидът е инфектиран. Но смисъл от карантината има. Носителят би трябвало да бъде изолиран за несъмнено време, с цел да подсигуряваме сигурността на хората, счита основният здравен контрольор.

Той посочи, че поддържа концепцията персоналните лекари да имат независимост да назначават проучвания за COVID-19 , тъй като с настъпването на есенните вируси все по-често ще има подобен проблем.

" Очакваме да дойдат бързи проби, които откриват грип или ковид има пациентът. Ще бъдат снабдени РЗИ и персоналните лекари ", сподели доцентът.

Разпространението на вируса е функционалност на нашето държание, въпреки че хората се умориха и им омръзна. Търсим доста тънкия баланс сред това да не пречим на стопанската система и хората, и да ги предпазим от заразяване, уточни основният държавен здравен контрольор.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР