Липсата на дъжд и многото горещи дни предизвикаха суша в

...
Липсата на дъжд и многото горещи дни предизвикаха суша в
Коментари Харесай

"Камъните на глада" се появиха в Европа заради горещините и сушата

Липсата на дъжд и многото горещи дни провокираха суша в доста европейски страни, а в плитките реки се демонстрираха предупредителни знаци, оставени от нашите предшественици, заяви Би Би Си.

Това са по този начин наречените " камъни на глада ", които се виждат единствено по време на огромна суша и носят послания за минали естествени бедствия, породени от дефицит на вода и обвързваните с тях несгоди.

Някои от тях са оставени единствено преди няколко десетилетия, а други са на няколкостотин години, съгласно туит, оповестен от @Batallitass, който към този момент има голям брой визити.

Най-старият надпис върху " камък на глада ", открит на река Елба, датира от 1616 година и гласи: " Ако ме видиш, ридай ". Това евентуално е един от най-известните такива камъни, защото на него са изсечени няколко дати на тежки суши.


© Reuters

Екип от чешки археолози в изследване от 2013 година открива, че на " камъните на глада " са упоменати годините 1417, 1616, 1707, 1746, 1790, 1800, 1811, 1830, 1842, 1868, 1892 и 1893. " Животът ще разцъфне, когато този камък изчезне ", може да се прочете на един от тях.

" Който към този момент ме е видял, е ридал. Онези, които ме видят в този момент, ще ридаят ", предвещава различен надпис. А ето и още едно обръщение от предишното: " Ако видиш този камък още веднъж, ще заплачеш. Толкова ниско е било равнището на водата през 1417 година "

В предишното, когато равнището на водата в реките е падало толкоз ниско, това е означавало компликации и загуби за доста хора. Сушата освен е съсипвала реколтата, само че е прекъсвала и водните пътища, тъй че не е можело да се транспортира храна и другите съществени доставки. И е настъпвал апетит.


© Reuters

По това време жителите на Централна Европа, включваща днешни страни като Австрия, Чехия, Германия, Унгария, Полша и Швейцария, са зависели от културите, събрани от плодородните почви на речните долини.

Според журналиста Олаф Кенс в немския език даже има специфична дума за камъни с такива надписи - hungersteine, което безусловно значи " камък на глада ", показва Би Би Си. Терминът се появява, откакто е открит един подобен камък, на който 1947 година е разказана като " годината на глада ".

Що се отнася до сушите, през последните години те са най-ясният симптом за изменението на климата в Централна Европа.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР