Липса на спасители ще има и през това лято по

...
Липса на спасители ще има и през това лято по
Коментари Харесай

Спасителите на плажа не достигат и това лято

Липса на спасители ще има и през това лято по Черноморието. Причината е, че доста млади спасители отиват да работя в чужбина или си намират непрекъсната работа и напущат специалността, това разяснява Васил Алексиев, експерт по водно – избавителна активност към БЧК – Бургас. Той заяви че, 40 души са минали обучителните курсове преди началото на сезона, като тези които са приключили множеството са си намерили места, а при други курсът им е обезщетен от концесионер и те отиват да работя при него.

„ Това лято се следи наклонността доста от спасителите да заверяват разрешителните си и за море, и за басейн. Такова нещо не е имало до в този момент! Случва се, тъй като на доста места заплатите се изравниха, а всеки ще избра работа на басейн от няколко квадрата и с 20 – 30 души вътре, вместо плаж с 200 – 300 души, от тук идва този отлив на спасители на море към басейните. “

Заплащането на месец за морски избавител е приблизително 1000 – 1200 лв., като сумата зависи и от категорията на плажа и от това дали концесионерът обезпечава нощувка и храна, заяви още Васил Алексиев.

„ Студентите, които през лятото работят като спасители, като завършат, си намират целогодишна работа. Друга част отпътуват като спасители в чужбина – в Гърция, в Германия. Има и такива, които отпътуват по стратегия в Америка. Така има непрестанен отлив от специалността. “

Според Васил Алексиев концесионерите би трябвало да помислят за тласъци за задържане на спасителите, като им обезпечават по-добри условия за работа. Не би трябвало да се не помни, че хората от тази специалност се грижат за спасяването на човешки живот!

52 избавителни поста има обезпечени по плажовете на Слънчев бряг за това лято през месеците юли и август. Като на всеки от 1 юли ще има по 2 спасители. 22 поста има на Слънчев бряг – Север, 21 на Централен и 9 има на Слънчев бряг – юг. Това е условие, което концесионерът е спазил, безапелационен е шефът на плажовете Кирил Спасов.

„ Все по мъчно се намират спасители за плажовете. Дефицитът е сериозен и даже наемаме морски спасители от чужбина. Проблемът е, че мъчно се наемат на работа задгранични жители. Държавата би трябвало да облекчи тази процедура! За концесионерите на огромните плажове, избавителната активност е огромен разход от който не може да се спести! “

Наемат се спасители от Украйна, Полша, Чехия, Русия, с цел да се компенсира неналичието на локални фрагменти. Според Кирил Спасов страната би трябвало да се намеси и да подкрепи напъните на концесионерите в обезпечаването на сигурността на плажовете.

„ Апелираме към страната да се облекчи визовия режим и издаването на разрешенията за работа на непознатите жители, изключително що се отнася до спасители за море от страните отвън Европейския съюз! “

Спасов уточни, че за дейните месеци юли и август на един от огромните плажове в Слънчев бряг са обезпечени 54 спасители. Разходите за заплати на концесионера за водно-спасителна активност са 200 – 250 хиляди лв. за сезон.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР