Липса на квалифицирана работна ръка (72%), корупция (61%), бюрокрация (61%),

...
Липса на квалифицирана работна ръка (72%), корупция (61%), бюрокрация (61%),
Коментари Харесай

23 дни трябват за стартиране на бизнес у нас

Липса на квалифицирана работна ръка (72%), корупция (61%), администрация (61%), некачествено обучение (47%), липса на доверие и негативизъм по отношение на бизнеса (17%), неприятна инфраструктура (12%) и цивилен напън върху капиталови планове (5%) са главните спънки пред бизнеса. Това демонстрира изследване на Българската стопанска камара. Данните бяха показани от ръководителя на БСК Радосвет Радев в 23-ия Българския стопански конгрес.

Радев уточни, че бизнесът у нас чака предвидима правна среда, лимитирано взаимоотношение с администрацията, облекчени административни процедури, по-добър достъп до финансови принадлежности и най-много нужното количество и качество човешки запаси. Според него при оценката на бизнес средата би трябвало да се регистрират както външни, по този начин и вътрешни фактори.

Сред външните фактори са комерсиалният спор сред Съединени американски щати и Китай и Брекзит, както и рискът от световна криза. Вътрешните фактори пък са въпроси като неналичието на електронно държавно управление, нереформирани здравна и осигурителна система, постоянно изменяща се нормативна уредба, времеемки процедури по издаване на документи, застаряващо население и нужда от импорт на квалифицирани служащи.

Като мотив в поддръжка на изказванието за нормативна неустойчивост Радев акцентира, че единствено през последните 11 месеца Кодексът на труда е бил променян 10 пъти, а Кодексът за обществено обезпечаване - 4 пъти. Често са били променяни и Данъчно-осигурителният и процесуален кодекс, Кодексът за застраховането, Търговският закон, Законът за концесиите и Законът за устройство на територията.

България губи 9 позиции в класацията на Световната банка " Doing business 2019 " по индикатора " Лекота на правене на бизнес " - от 50-то тя към този момент заема 59-то място.

За започване на бизнес у нас са нужни 23 дни и прекосяване през седем процедури, издаването на позволение за градеж минава през 19 процедури и лишава 97 дни, а за включване към електрическата мрежа са нужни 262 дни. Това подрежда България на 147-мо място измежду 190 страни, включени в класацията.

Според Радев данните красноречиво демонстрират за какво едвам 3,9% от българите имат намерение да започват бизнес през идващите три години, при приблизително 26% за останалите страни от групата на така наречен инвестиционно-обусловени стопански системи (вкл. Хърватия, Унгария, Полша, Латвия, Румъния и Македония).

Според ръководителя на БСК страната би трябвало да сътвори благоприятстваща нововъведенията и бизнеса екосистема, която да дава опция на бизнесмените да основават нови компании. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР