Липса на квалифицирана работна ръка (72%), корупция (61%), бюрокрация (61%),

...
Липса на квалифицирана работна ръка (72%), корупция (61%), бюрокрация (61%),
Коментари Харесай

Радосвет Радев: Необходима е по-активна държавна политика за насърчаване на инвестициите

Липса на квалифицирана работна ръка (72%), корупция (61%), администрация (61%), некачествено обучение (47%), липса на доверие и негативизъм по отношение на бизнеса (17%), неприятна инфраструктура (12%) и цивилен напън върху капиталови планове (5%) са главните спънки пред бизнеса. Това са част от резултатите от анкетното изследване на БСК „ 2019 година през погледа на бизнеса “. Те бяха показани от ръководителя на БСК Радосвет Радев пред участниците в 23-ия по ред Българския стопански конгрес 2019, който се организира през днешния ден (3 декември 2019 г.), в София. Тема на форума бе „ Българската стопанска система в края на 2019 година Перспективи пред дребния бизнес за 2020 година “ и в първата му част, дружно с Радосвет Радев, в полемиката участваха Цветан Кюланов - и.д. началник на Представителството на Европейска комисия в България, Петър Ганев – старши откривател в Института за пазарна стопанска система, и Бойко Таков – изпълнителен шеф на ИАНМСП.

В презентацията си пред участниците във форума Радосвет Радев акцентира, че бизнесът в България чака предвидима правна среда, лимитирано взаимоотношение с администрацията, облекчени административни процедури, по-добър достъп до финансови принадлежности и, най-много – нужното количество и качество човешки запаси. Според Радосвет Радев, при оценката на бизнес средата би трябвало да бъдат регистрирани външни и вътрешни фактори. Сред външните фактори са икономическите проблеми с геополитически измерения, като продължаващият търговски спор сред Съединени американски щати и Китай и Брекзит, както и рискът от световна криза. Вътрешните фактори са главно административно-правни (липсата на електронно държавно управление, нереформирани здравна и осигурителна системи, постоянно изменяща се нормативна уредба, времеемки процедури по издаване на документи), демографски (застаряващо население и нужда от импорт на квалифицирани работници) и просветителни.

Като образец за нормативна неустойчивост Радосвет Радев уточни, че единствено през последните 11 месеца Кодексът на труда е бил променян 10 пъти, а Кодексът за обществено обезпечаване – 4 пъти. По три пъти са били променяни Данъчно-осигурителният и процесуален кодекс, Кодексът за застраховането, Търговският закон и Законът за концесиите, а Законът за устройство на територията е променен шест пъти.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР