Липса на берачи на череши в началото на активната кампания

...
Липса на берачи на череши в началото на активната кампания
Коментари Харесай

Земеделци в паника! Никой не иска да бере череши срещу 60 ст. за килограм

Липса на берачи на череши при започване на дейната акция в Кюстендил тормози земеделците. Собственици на масиви измислят най-различни разновидности, единствено и единствено да привлекат работна ръка, която е най-вече от ромския етнос, написа struma.bg.

„ Със брачна половинка ми пуснахме разгласи в обществените мрежи, оставихме телефон, но към този момент никой не се обажда”, споделя собственичка на масив в село Таваличево. Земеделските производители заплащат межди 40 и 60 стотинки за кг набрани череши, само че има и условия. Плодовете би трябвало да са наложително с дръжки, да се берат единствено качествените плодове, а в някои от случаите берачите би трябвало и да ги сортират. Земеделските стопани обезпечават превоз за служащите. Някои от офертите включват храна и питиета.

„ Ставам в 5.30 ч., с цел да бера череши. Помагат ми синът и приятелката му. Берем до 12 часа, с цел да избегнем горещините. Масивът ни е в село Драговищица, там черешите са дребни. Обикновено предаваме по 17 касетки на пункт. Моите пари ги правя отстъпка на сина, с цел да отидат на море, няма по какъв начин да си разреша да заплащам и на берачи”, споделя 52-годишна кюстендилка, която работи като барманка. „ Черешите са родили доста, прибрах се, с цел да намеря берачи, само че към този момент блъскам на камък.

Много е мъчно с работната ръка, а масивът е унаследен и не мога да не поставям грижи”, споделя Румяна Николова, която се прибрала от чужбина, с цел да обере масива си в село Соволяно. „ Имаме череши в село Раждавица, берем си ги сами, и то съвсем зелени, по този начин ни сподели изкупвачката Албена. Иначе като са прекомерно узрели, мухлясват”, споделя кюстендилката Деяна Спиридонова, която сега е без работа. „ Така ги берем и ние, с цел да можем да си осигурим някакви средства. Търсим берачи, само че несполучливо.

Всяка година с тези череши има проблеми, две години нямаше нищо по дърветата, след това предходната година имаше, само че изкупната цена е ниска. Много пъти съм си мислела, че е извънредно време да ги продадем”, разяснява 50-годишна кюстендилка. „ Аз към този момент от години работя с хора от Монтана, доста са работливи. Идват цели фамилии, възпитани са, не чупят клони, берат бързо и не са претенциозни”, споделя ръководител на земеделска кооперация.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР