Липовият чай неслучайно е считан за една от най-здравословните напитки,

...
Липовият чай неслучайно е считан за една от най-здравословните напитки,
Коментари Харесай

Ароматната липа лекува колит и още куп болежки

Липовият чай неслучайно е считан за една от най-здравословните питиета, защото съдържа най-различни витамини и минерали.

За приготвянето му се употребява единствено липов цвят, никога не добавяйте листата. Именно в цветовете се съдържа голямо количество антиоксиданти и дейни съставки, в това число фитохимикали, флавоноиди, кверцетин и кумарин. Те изобилстват от значими витамини и минерали, които поддържат човешкото тяло в добра форма.

Ползите от потреблението на липов чай са в действителност доста.

Намаляване на напрежението

При приготвянето на липов чай ​​се освобождават етерични масла, които понижават напрежението и безпокойството. Естествените им релаксиращи свойства понижават количеството хормоните, виновни за високите равнища на стрес. Те се отразяват позитивно на сърцето и метаболизма и даже оказват помощ да се справите с депресията.

Защита на имунитета

Съединенията, открити в чая от липа, имат мощно противовъзпалително деяние върху цялото тяло. При мускулни болки и ставни болести, както и при инфектиране на кръвоносните съдове и дихателните пътища, използването им се отразява позитивно.

Проучванията демонстрират, че в допълнение към имуностимулиращите свойства на липовия чай, са и свойствата му да облекчава треската и да предизвиква по-бързото възобновяване. Именно в липовия цвят се съдържат противовъзпалителни съединения, които успокояват дихателните пътища, улесняват елиминирането на слуз и храчки и отстраняват някои от най-честите признаци на простуда и грип.

Най-доброто лекарство за стомашно-чревния тракт

Учените са открили, че липовият чай е чудесно спазмолитично средство, което оказва помощ за усмиряване на неприятното храносмилане, понижава възпалението в червата. Той оказва помощ за усмиряване на признаците на синдром на раздразнените вътрешности, гноен колит, метеоризъм и язви.

Повлиява позитивно на сърцето и кръвоносните съдове

Антиоксидантите в липовия чай намаляват кръвното налягане и предотвратяват съсирването на кръвта, като доста понижават риска от атеросклероза или кръвни съсиреци. Освен това той се оказва отлична предварителна защита против инфаркти, инсулти и коронарна болест на сърцето.

Приготвяне на липов чай

Залейте 1 супена лъжица от ароматната билка с 250 мл вряща вода. Киснете течността 10 15 минути, след което я прецедете. По предпочитание може да добавите лъжица мед и няколко капки лимонен сок.

Внимание: Материалът е с осведомителен темперамент! При съществуването на заболяване се консултирайте с доктор!

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР