Липопротеините с висока плътност или HDL холестеролът – често наричан

...
Липопротеините с висока плътност или HDL холестеролът – често наричан
Коментари Харесай

Проучване: „Добрият“ холестерол не добър за всички

Липопротеините с висока компактност или HDL холестеролът – постоянно именуван „ добър “ холестерол – може да не е толкоз прецизен за предсказание на риска от сърдечни болести и предотвратяване от тях, както се смяташе до момента, съгласно ново проучване.

Проучване от 1970 година открива, че високите равнища на централизация на " положителния " холестерол са свързани с дребен риск от коронарна болест на сърцето, връзка, която от този момент е необятно призната и употребена при оценките на риска от сърдечни болести. Само бели американци обаче са включени в това изследване.

Новото изследване, оповестено в понеделник в Journal of the American College of Cardiology , откри, че ниските равнища на " добър " холестерол са свързани с по-висок риск от инфаркт измежду белите възрастни, само че същото не е правилно измежду чернокожите възрастни . Освен това не е открито, че по-високите равнища на HDL холестерол понижават риска от сърдечно-съдови болести за двете групи.

„ Приемаше се, че ниските равнища на HDL холестерол са нездравословни, без значение от расата. Нашето проучване оборва тези догатки “ , споделя Натали Памир, старши създател на проучването „ Това може да значи, че в бъдеще няма да бъдем усмиряване от нашите лекари за това, че имаме по-високи равнища на положителния холестерол. “

Участниците в изследването са били на възраст минимум 45 години, когато са се записали в програмата сред 2003 и 2007 година, и тяхното здраве е оценено в продължение на приблизително 10 години.

Изследователите разкрили, че високите равнища на холестерол с липопротеини с ниска компактност (LDL) и триглицериди „ непретенциозно “ предсказват риска от сърдечни болести измежду чернокожите и белите възрастни.

Но те допускат, че е нужна повече работа, с цел да се разбере какво движи расовите разлики във връзката сред положителния холестерол и риска от сърдечни болести.

Междувременно актуалните клинични оценки за риска от сърдечни болести могат да класифицират неправилно риска при чернокожи възрастни, евентуално възпрепятствайки оптималните стратегии за предварителна защита и ръководство на сърдечно-съдови болести за тази група.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР