Лионел Меси e една от най-големите звезди на футбола. Нападателят

...
Лионел Меси e една от най-големите звезди на футбола. Нападателят
Коментари Харесай

Невероятната история на Лионел Меси

Лионел Меси e една от най-големите звезди на футбола. Нападателят на Барселона е добре прочут на всички по целия свят.

Ето неговата история:

Лионел Андрес Меси е роден на 24 юни 1987 година в един от най-големите аржентински градове Росарио. Лео развива пристрастеност към спорта още от най-ранна възраст, играейки непрестанно с по-големите си братя Родриго и Матиас. На 4-годишна възраст стартира да играе в един от локалните футболни клубове, където татко му е треньор. На тренировки го води баба му Селия, към която Меси е мощно завързан.

Тя умира малко преди 11-я му рожден ден и от този момент, при всеки триумф, Меси насочва взор към небето и отдава респект на обичаната си баба. Когато е на шест години, Лионел минава в надалеч по-популярния клуб от родния му град „ Нюелс Олд Бойс “. Играе за тима 6 години и вкарва близо 500 гола.

Въпреки това бъдещето му като професионален състезател е застрашено, когато на 10-годишна възраст е диагностициран с дефицит на растежен хормон. Лекарите откриват необичаен хормонален дисбаланс, който пречи на растежа.

Тъй като здравното обезпечаване на татко му покрива единствено две години лекуване с растежен хормон, което коства най-малко 1000 аржентински песо на месец. „ Нюелс Олд Бойс “ се съгласяват да дадат своя принос, само че по-късно се отхвърлят от обещанието си. Семейството на Меси не може да си разреши скъпите медикаменти и отпътува за Испания.

Талантът на Меси доста скоро е видян от първия шеф на скаутския екип на „ Барселона “ Карлес Рексач. Той желае неотложно да се подпише контракт, само че бордът на шефовете се поколебава. По това време е извънредно извънредно европейските клубове да подписват с задгранични играчи на толкоз млада възраст. На 14 декември е изпратен ултиматум до „ Барселона “ и Рексач, без друга хартия на разположение, написа контракта на хартиена салфетка.

Така през 2000 година нападателят е притеглен в школата на каталунците. Опитва да се интегрира, само че заради ниския си растеж мъчно намира общ език със съотборниците си. Меси става необикновено безмълвен.

В къщи Лионел страда от носталгия, откакто майка му се връща в Росарио с братята му и дребната му сестра, а той остава в Барселона дружно с татко си. Още при дебюта си в юношеския състав Лео отбелязва пет гола и с помощта на опциите си стартира да печели респекта на съотборниците си. Ръководството на „ Барселона “ поема разноските по лекуването му и последователно физиката на младия футболист укрепва.

След като минава през всички обединения на „ Барселона “, Меси става част от първия състав през сезон 2004 – 2005. Той се трансформира в най-младия футболист, дебютирал в испанското състезание и в най-младия голмайстор, печелил влиятелното отличие. От този миг стартират неизбежните съпоставения с Марадона, който по-късно самичък показва Меси за собствен правоприемник.

Познава се с половинката си Антонела Рокузо още от детските си години. Двамата имат трима сина. Заедно имат фондация, чиято цел е да оказва помощ на деца в региона на образованието и здравните услуги. През май 2013-та година подаряват 600 000 евро на детската болница в Росарио. Лионел Меси е петкратен притежател на Златната топка и четирикратен притежател на Златната обувка. С екипа на „ Барселона “ Меси е печелил 8 пъти Примера Дивисион, 7 пъти Суперкупата на Испания, 5 пъти Купата на краля, 4 пъти Шампионската лига и по 3 пъти Суперкупата на Европа и Световното клубно състезание. Като национал на Аржентина Меси е златен медалист от Световното състезание за младежи през 2005 година, Олимпийските игри през 2008 година, сребърен медалист от Световното състезание през 2014 година

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР