Лионел Меси бе противоречиво коронясан за Най-добър играч на ФИФА

...
Лионел Меси бе противоречиво коронясан за Най-добър играч на ФИФА
Коментари Харесай

Меси и Бонмати са Най-добрите на ФИФА за 2023 г.

Лионел Меси бе спорно коронясан за Най-добър състезател на ФИФА при мъжете за 2023 година, а Айтана Бонмати добави към сбирката си от самостоятелни оценки на церемонията по награждаването в Лондон.


Меси получи премията за трети път, като 36-годишният футболист изненадващо изпревари Ерлинг Холанд в другояче славната вечер за Манчестър Сити. Наградата обгръща единствено интервала, откакто Меси изведе Аржентина до международната купа през декември 2022 година до август 2023 година През това време осемкратният притежател на " Златната топка " завърши едва кариерата си в Пари Сен Жермен, макар че завоюва купата в Лига 1, преди да се причисли към Интер Маями в МЛС през юни. Меси бързо остави диря в Съединени американски щати, като оказа помощ на франчайза, отчасти притежаван от Дейвид Бекъм, да завоюва първия си трофей, спечелвайки Купата на Лигата през август.

Холанд беше любимец за наградата, откакто вкара 52 пъти в дебютния си сезон със Сити, когато британският тим завоюва требъл - Шампионската лига, Висшата лига и Купата на Англия. След като получи идентичен брой точки от системата за оценяване, основана на гласовете на капитаните на националните тимове, треньорите, публицистите и почитателите, Меси беше коронясан за победител с помощта на повече номинации за първи избор. Бившият съотборник на Меси в ПСЖ Килиан Мбапе остана трети. И тримата финалисти при мъжете обаче не участваха на церемонията, като оставиха легендата на Арсенал и Франция Тиери Анри, който беше съорганизатор на събитието, да вземе премията в отсъствието на Меси.

Изборът на Бонмати за Най-добра футболистка не бе поставян под подозрение, защото тя завоюва всички персонални награди, откакто оказа помощ на Испания да завоюва международната купа, а на Барселона - Шампионската лига през 2023 година През последните месеци 25-годишната футболистка завоюва и " Златната топка ", " Златната топка " за състезател на Световното състезание и Играч на годината на УЕФА.


Пеп Гуардиола беше разгласен за Най-добър треньор, откакто завоюва първия в историята триумф на Сити в Шампионската лига. " Ние сме тук, тъй като спечелихме доста и хилядите хора, които участваха в нашия триумф ", сподели Гуардиола. " Наистина съм благополучен за сезона, който направихме, тъй като това беше едно необикновено пътешестване. В последна сметка го направихме, само че удоволствието да бъдем там беше необикновено ".

Към Холанд в Отбора на годината се причислиха петима негови съотборници от клуба - Кайл Уокър, Джон Стоунс, Рубен Диаш, Бернардо Силва и Кевин Де Бройне. Тибо Куртоа, Джуд Белингъм и Винисиус Жуниор от Реал Мадрид, Меси и Мбапе допълниха 11-те.

Едерсон от Сити завоюва премията за Най-добър вратар при мъжете, а при дамите - Мери Ърпс от Англия и Манчестър Юнайтед.


Наставникът на британския народен тим Сарина Вигман завоюва премията за Треньор на годината при дамите, откакто изведе " лъвиците " до финала на Световното състезание. Седем от състезателките на Англия бяха включени в Отбора на годината: Ърпс, Люси Бронз, Алекс Грийнууд, Кийра Уолш, Алесия Русо, Лорън Джеймс и Ела Туун. Олга Кармона, която вкара победния гол на финала на Световното, беше единствената друга испанка, включена дружно с Бонмати, а американската звезда Алекс Морган и австралийката Сам Кер също бяха определени.

Мъжкият тим на Бразилия завоюва премията за Феърплей, откакто за първи път облече напълно черна фланелка в символ на поддръжка за нападателя Винисиус, който предходната година пострада от няколко случая на расистки обиди с екипа на Реал. Бразилски триумф имаше и при премията " Пушкаш " за Най-добър гол, маркиран от Гилерме Мадруга от Ботафого за зрелищна задна ножица. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР