LinkedIn отдавна се превърна в платформа №1, когато става дума

...
LinkedIn отдавна се превърна в платформа №1, когато става дума
Коментари Харесай

10 съвета как да използваме най-добре възможностите на LinkedIn

LinkedIn от дълго време се трансформира в платформа №1, когато става дума за бизнес или наемане на хора. Социалната мрежа има повече от 850 милиона консуматори, като в нея са регистрирани и над 57 млн. компании. В допълнение, статистиката за Съединени американски щати, да вземем за пример, сочи, че над 50% от възрастните в страната, които имат бакалавърска или по-висока просветителна степен, са консуматори на платформата. В същото време, 44% от потребителите на обществената мрежа в страната взимат повече пари годишно от националната медиана.   Всички тези обстоятелства демонстрират, че LinkedIn може да бъде извънредно потребна мрежа както за фирмите, които се надпреварват в търсенето на гении, по този начин и на самите гении, които търсят най-хубавите благоприятни условия за себе си. За да се възползват от тези благоприятни условия обаче, и едните, и другите би трябвало да са наясно с метода, по който тя действа.    Тук на помощ идва Ричард Ван Де Блом, преподавател и експерт по обществени медии, който прекарва 1 200 часа в проучване на LinkedIn и разгадаване на метода, по който действа логаритъма на платформата. На базата на това той дава някои препоръки за държание, които подсигуряват положителното показване на потребителите в бизнес мрежата.  Честота на постовете - публикуването на нов пост в границите на 18 часа от предходна обява ще се отрази негативно върху разпространяването и на двата (-15%). Публикуването на 2 нови изявления в границите на 18 часа след първата ще се отрази негативно и върху трите (-30%).  Първите 90 минути – броят хора, които ще ангажира една обява в първите осем часа, зависи значително от първите 90 минути след публикуването ѝ. Разпространението ѝ в идващите няколко дни – от ангажираността, която тя е придобила в интервала сред първите 90 минути и първите осем часа. Затова отговаряйте на мненията в границите на първите 12 часа.  Селфита – използвайте селфита в персоналните си постове. Те ви подсигуряват три пъти повече ангажираност и 2,5 пъти повече достигнати консуматори. Така че, повече селфита.  Идеалната дължина на поста – това е сред 1,200 и 1,600 знака. Все отново става дума за обществена медия, а не за електронна книга.
   

Ангажиране с други постове – откакто публикувате своя пост е хубаво да го свържете с най-малко 3 други изявления от вашата мрежа. Това ще ви донесе спомагателни 20% разпространяване.
 Най-доброто време – сред понеделник и четвъртък това е 10 часа сутринта. От петък до неделя – три часа по-късно.  Промяна на изявления – не променяйте обявата си в първите 10 минути. Това понижава разпространяването ѝ с сред 10 и 40%. Също по този начин не коментирайте първи под личните си постове. Това ще се отрази отрицателно на разпространяването в границите на 20%.  Хаштагове – изполвайте сред 3 и 5 хаштага. Нито повече, нито по-малко.   Чужди мнения – всеки коментар, който получите под ваш пост, усилва неговото разпространяване с 4% във вашата мрежа и 3% в мрежата на коментиращия. Ако самият вие извършите сред 2 и 4 коментара под поста си като създател, само че след 24 часа, това ще го изкара още веднъж на стената на всички достигнати, което носи 25% повече разпространяване.  Постоянство – в случай че сте основатели на наличие и вършиме по два поста седмично, след което спрете за повече от месец, първите ви 4-5 поста ще доближават до 30% по-малко хора. Затова не спирайте.    
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР