linkedin.com Канадската полиция разпитва 25-годишния Алек Минаян, който в понеделник

...
linkedin.com Канадската полиция разпитва 25-годишния Алек Минаян, който в понеделник
Коментари Харесай

Канадската полиция разпитва нападателя, убил 10 души с ван


linkedin.com

Канадската полиция разпитва 25-годишния Алек Минаян, който в понеделник умъртви 10 индивида и рани 15, атакувайки с ван в Торонто. Той е посещавал гимназиална стратегия за възпитаници със специфични потребности, където съучениците му постоянно го виждали да върви из залите с наведена глава и стиснати ръце, съобщи Ройтерс.

Минасян е работил " предумишлено " и управляващите дават предмиство тезата, че става дума за изолиран акт, който не е ориентиран против " националната сигурност " на Канада, съобщи Франс прес.

" Това деяние изрично наподобява предумишлено ", съобщи началникът на полицията в Торонто Марк Сандърс.

Извършителят е бил задържан 26 минути откакто е врязал бял ван, взет чартърен, в навалица хора в северната част на Торонто.

Полицаят, който го арестува, получи висока оценка за това, че не е разкрил огън по време на напрегната замяна на реплики със обвинения, който твърдеше, че е въоръжен и неведнъж сочеше на служителя на реда към някакъв предмет.

Видео, снимано от инцидентен минувач и излъчено по телевизия Си Би Си, демонстрират по какъв начин служителят на реда крещи на обвинения " залегни ", а той му отвръща: " Убий ме ". Когато мъжът споделя, че има оръжие, полицейският чиновник му споделя: " Не ме интересува. Залегни ".

След това обвиненият е задържан без да е създаден и един изстрел.

Трагедията се разигра в миг, в който в града се организираше среща на министрите на външните работи и на публичната сигурност на страните от Г-7.

Канадският министър на публичната сигурност Ралф Гудейл сподели, че " информациите, с които управляващите разполагат на този стадий, демонстрират, че случилото се по никакъв метод не е обвързвано с националната сигурност ".

Канадският министър председател Джъстин Трюдо сподели, че е наскърбен от новината за " трагичния и неправилен атентат, станал в Торонто ". После от канцеларията му прецизираха пред Франс прес, че понятието " атентат ", изречено на френски от Трюдо, не е употребявано, с цел да наведе на мисълта, че става дума за " терористична връзка от естество, което да заплашва националната сигурност ".

Водачът на вана бе бързо задържан и бе разпознат като Алек Минасян, на 25 години, роден в Ричмънд Хилс, което е северно предградие на Торонто.

Полицията съобщи, че Минасян не е бил прочут на управляващите до този миг и претекстовете за нападението са към момента неразбираеми.

Той е посещавал учебно заведение за хора със специфични потребности – термин, който в канадската просветителна система се употребява за хора с разнообразни проблеми в образованието и държанието, както и с психологични болести.

Хронологията на събитията от понеделник демонстрира, че в 13:26 ч. локално време полицията получила позвъняване на незабавния си телефон за хора, пометени от транспортно средство покрай улица " Йънг ", една от най-оживените в Канада, намираща се в центъра на Торонто. Белият ван, врязал се в хората, се движел бързо, преминавайки от платното, върху тротоарите, където се разхождат под обедното слънце доста хора. Колата минала близо километър. В 13:52 ч. локално време, т.е. 26 минути след първото позвъняване, е задържан мъж покрай вана, спрял на тротоара с ударена предница.

В момента на задържането му нападателят е размахвал предмет с лявата си ръка, изправен против служител на реда, който го държал на мушка, демонстрират фрагменти в обществените мрежи. После се оставил да бъде закопчан с белезници на земята от служителя на реда. Мъжът не е бил въоръжен.

Очевидци описват за ужаса, който са изпитали при типа на бързодвижещия се ван.

Очевидка споделя, че е видяла по какъв начин жена е била запратена от връхлетялата я кола върху стъклена автобусна спирка.

Случилото се в Торонто припомня атентатите и случаите с врязали се в хора транспортни средства, като тези в Ню Йорк, Барселона, Лондон, Ница, Париж, Берлин, Стокхолм и наскоро Мюнстер.

Минасян ще се яви във 10 ч. локално време (14 ч. по Гринуич) в съд в Торонто, с цел да чуе в какво е упрекнат, съобщи Ройтерс.

Съученици разказват Минасян като " човек, който не е бил обществен, само че е бил безусловно безопасен ".

Понятието " специфични потребности ", каквото стратегия е посещавал Минасян, се употребява в канадската просветителна система за хора както с физически недъзи, по този начин и с поведенчески и просветителни усложнения.

Страницата във Facebook на Минасян в този момент е недостъпна. В блог пък се споделя, че през септември 2013 година той е почнал работа в софтуерен център към колежа Сенека. До март 2014 година Минасян поствал в блога информации за напредъка си по създаване на програмен продукт в колежа. В магазина за приложения на Google има приложение за паркиране, създадено от човек на име Алек Минасян.

Не е постъпвала информация или каквито и да било сигнали за потърпевши български жители при случая в Торонто, заяви генералният консул на България в града Петър Крайчев..

Поддържа се непрекъснат контакт с всички институции, представители на българската общественост, централното ръководство на Министерството на външните работи и канадските управляващи.

Крайчев изясни, че в Торонто живеят доста българи, само че не в този регион, който е измежду най-оживените квартали в града и се намира на 17 км от генералното консулство.

Телефонът за връзка с управляващите в Торонто е 001 4168 921 738.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР