Линията, в която патината на възрастта по безбройните европейски исторически

...
Линията, в която патината на възрастта по безбройните европейски исторически
Коментари Харесай

Пожарът в Нотр Дам беше предупреждение. Ще се вслуша ли обаче Европа?

Линията, в която патината на възрастта по безбройните европейски исторически монументи минава в занемареност, е тънка.

След пожара предходната седмица, който опустоши едно от бижутата на Франция, катедралата " Нотр Дам ", се повдигат въпроси за положението на хиляди други катедрали, дворци и селски кули, които са трансформирали Франция - както и Италия, Англия и и Испания - в открити музеи на западната цивилизация.

Щом даже емблематична постройка като " Нотр Дам " може да не е предпазена от разрухата, откакто един значим знак на Франция би трябвало да се бори за средства за поддръжка, това демонстрира една просвета на незаинтересованост, която може да навреди на общата история, както и на мултимилиардната туристическа промишленост, от която зависи огромна част от Европа.

" В Европа толкоз сме привикнали с нашето извънредно културно завещание, че сме склонни да забравяме, че то се нуждае от непрекъснати грижи и внимание ", съобщи пред Асошиейтед прес Тибор Наврачич, еврокомисар по културата.

Някои споделят, че случилото се в Париж насочва предизвестие освен към Европа, само че и към целия свят.

" Все едно катедралата " Нотр Дам " реши да се подпали, с цел да бие паника. Като че ли искаше да се пожертва за идеята ", сподели Снешка Куадвлиг-Михайлович, общоприет секретар на фондацията за запазване на културното завещание Европа Ностра.

Опустошителни пожари са отнемали от човечеството знания, изкуство и съкровища, откогато известната Александрийска библиотека в Северен Египет изгоряла до основи в древността. Преди " Нотр Дам " последното световно предизвестие беше отправено, когато бразилският Национален музей в Рио де Жанейро, една от най-значимите културни институции в Южна Америка, изгоря през септември.

" За злощастие, пожарът в " Нотр Дам " е единствено един от многото образци ", сподели Наврачич.

Експертите гледат съвсем безкрайния лист на пожари на исторически обекти в Европа и се чудят за какво служителите постоянно не си вземат поука, преди да е станало прекомерно късно. Данните за сходни пожари са лимитирани, тъй като паметниците са толкоз разнообразни. Някои може да са произшествия, а други - палежи.

" Няма точна статистика ", сподели Дидие Рикнер от френското онлайн издание " Трибюн дьо л`ар ", само че добави, че Франция става свидетелка " на няколко пожара в исторически здания всяка година, което към този момент е прекомерно доста ".

Проучване от 2015 година на немския индустриален колос Сименс демонстрира, че годишно единствено в Шотландия стават към 10 пожара, които нанасят вреди, а Англия губи най-малко 12 здания, монументи на културата. От 2000 година в Германия са били унищожени 70 такива здания.

" Всяка година има мълния или нещо друго, което унищожава покрив или кула ", сподели пред АП Хуан Антонио Ераес, отговарящ за превантивното запазване в Испанския институт за културно завещание.

През 1985 година кулата на основната люксембургска катедрала се подпали и изгоря. През 2004 година пожар в библиотеката " Херцогиня Ана Амалия " в немския град Ваймар провокира вреди, оценени на 80 милиона евро. През 1996 година в Италия историческата постройка на операта Фениче във Венеция беше унищожена от пожар, а година по-късно същото се случи с торинския храм " Света плащаница ".

Доста постоянно пожарите стават по време на реставрационни работи.

Миналата година постройката на учебното заведение по изкуствата " Макинтош " в Глазгоу беше опустошена от пламъци за повторно за четири години, до момента в който приближаваше краят на план за реституция на стойност доста милиони лири.

През 1994 година в Испания театърът " Лисеу " - Барселонската опера - беше погубен съвсем напълно при пожар, породен от искра, попаднала върху завеса по време на обикновен ремонт.

Експерти споделят, че това, което не доближава, е непрекъснато внимание и постоянна поддръжка, които може да оказват помощ да се избегне нуждата от огромни реставрационни работи. Това обаче коства пари. Проблемът беше влошен от бюджетите на икономии, които доста европейски страни одобриха след финансовата рецесия през 2008 година и по време на траялата с години по-късно дългова рецесия в Европа.

След съкращенията за икономии, сподели Рикнер, " имате потребност от фрапантни реставрационни работи, които или не вършиме, или ги вършиме зле или на ниска цена. И това може да докара до пожари ".

Ераес желае управляващите да пренасочат вниманието си към предварителната защита вместо единствено да реагират на злополуките.

" Ремонтът или реставрацията би трябвало да бъдат считани за неуспех на опазването ", сподели той. " Ще харчим пари за поддръжка, само че ще ограничим до най-малко евентуалните бъдещи вреди.

Наврачич изрази сходно мнение.

" Не бива в никакъв случай да забравяме, че бездействието, неналичието на поддръжка или неналичието на предварителна защита също имат цена ", сподели той.

Проблемът е, че предварителната защита е на практика невидима, само че огромните реставрации могат да бъдат преимущество за политиците, които прережат лентата.

Пожарът в " Нотр Дам " едвам беше угасен, когато двама от най-богатите мъже във Франция, съперничещи си магнати милиардери, оповестиха блестящи, конкуриращи се дарения от стотици милиони евро за възобновяване на парижката катедрала. Даренията за " Нотр Дам " сега надвишават 1 милиард евро (1,12 милиарда долара) - почти колкото френския народен бюджет за реставрации за три години.

Този масиран прилив на дарения прави неприятно усещане на тези, които от години молят за няколко хиляди, с цел да възстановят местен, само че скъп монумент.

" Сега видяхте, че казусът не е в парите ", сподели Куадвлиг-Михайлович. " В това има поука. Не бихме ли могли да влагаме по-малки суми, и освен за най-големите и еблематични монументи? "

Европейски Съюз е отделил 4,7 милиарда евро (5,28 милиарда долара) за реставрации в бюджета за 2014-2020 година, в допълнение към напъните на обособените страни.

Докато държавното финансиране се изчерпва, националните държавни управления все по-често търсят частни донори за реновиране на значими монументи. През последните години в Италия компанията за произвеждане на първокласни обувки " Тодс " спонсорира обновяването на Колизея, фешън къща " Фенди " оказа помощ на фонтана " Треви ", а " Дизел " финансира усъвършенствания на венецианския мост " Риалто ".

" Трябва да влагаме повече, само че това е обща отговорност на държавните управления, бизнеса и жителите в Европа ", сподели Наврачич.

Страните ще жънат изгодите от сходни разноски с години. Само във Англия и Франция туризмът доближава 7 на 100 от брутния им вътрешен артикул, надлежно към 150 и 170 милиарда евро (около 170 милиарда $ и 190 милиарда долара) годишно.

Някои споделят, че световноизвестни монументи като " Нотр Дам " са движещата мощ зад сходен туризъм и заслужават повече почитание.

" Културното завещание е златна мина. Не можете да я експлоатирате и по-късно просто да изоставите мината и да се насочите към друга. То е нещо, което в действителност би трябвало да цените ", съобщи Куадвлиг-Михайлович.

 

 

Раф Касерт от Асошиейтед прес / Българска телеграфна агенция
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР