Линията на Министерството на здравеопазването е открита в началото на

...
Линията на Министерството на здравеопазването е открита в началото на
Коментари Харесай

Националният телефон на МЗ за COVID-19 в началото не спирал да звъни, но днес вече хората са по-спокойни

Линията на Министерството на здравеопазването е открита при започване на епидемията, с цел да могат хората да получат всякаква информация, обвързвана с COVID-19.

Националният телефон 02 807 87 57 на Министерството на здравеопазването е открит особено за въпроси свързани с ковид през месец март.

През последните 5 месеца, стотици жители всеки ден звънят, с цел да получат спомагателна информация за Covid-19. Част от дежурствата се поемат от чиновници на Регионалната здравна ревизия в София област заради натовареността на системата,

"Разясняваме кое тъкмо би трябвало да се извършва, по какъв начин се случват нещата. Най-често задават въпроси, свързани с карантината - кои подлежат на карантина, от кои страни пристигнали, дали членовете на фамилиите подлежат също на карантина, дали тази карантина, в случай че се направи тест, може да бъде анулирана. В началото нямаше такава алтернатива да бъде анулирана с PCR тест, само че в този момент към този момент има алтернатива до 24 часа, в случай че бъде изработен тест, карантината се анулира за идващите от други страни ", сподели доктор Гергана Богданова, шеф на дирекция "Медицински действия ", която е и част от екипа, който обслужва горещата линия.

Д-р Богданова споделя още, че друга съществена част от въпросите са свързани с това кой има право да влиза на територията на страната ни. Не толкоз постоянно се получават и въпроси за признаците на ковид. Случва се и паникьосани жители да се обадят на горещия телефон, търсейки утешение.

"Тревожат се какво ще се случи, дали няма да умрат от ковид, по какъв начин да работят при леки признаци, изпадат в суматоха, който по-скоро е от претърпяния стрес. Изслушваме ги, успокояваме ги нормално и ги насочваме надлежно към персоналните лекари, в случай че имат признаци да бъдат прегледани и към този момент персоналните лекари да преценяват дали се касае за психическо пресилване и тревога "

В началото горещият телефон е основан с концепцията жителите да получават информация, обвързвана със признаците на COVID-19, както и с метода на лекуване и кого да търсят при потребност. Сега обаче запитванията са свързани главно с разяснение на заповедите на здравния министър, свързани с епидемиологичната конюнктура. Често се подават и сигнали за пасажери без маски в рейсовете на градски и крайградски линии. Те обаче се пренасочват, защото това не е в компетенцията на чиновниците от националния телефон за ковид.

С откриването си горещият телефон е звънял непрестанно.

Напоследък се вижда утешение у жителите, споделя доктор Гергана Богданова:

"В началото телефонът звънеше непрестанно, т.е. един след различен и беше много натоварено, в този момент сме присъединили повече хора и е друго според от обстановката, от броя на инфектираните в региона. Когато има нова заповед, надлежно става доста натоварено. Когато има нови неща в медийното пространство, клюки, хората четат от новинарски уеб сайтове в интернет, подправени вести, питат постоянно, вълнуват се, изключително непознатите жители, питат дали е правилно обещано нещо, което са прочели ", акцентира експертът.

Националният телефон работи непрекъснато, както и в почивните дни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР