Лингвистът Куентин Аткинсън от университета на Окланд в Нова Зеландия

...
Лингвистът Куентин Аткинсън от университета на Окланд в Нова Зеландия
Коментари Харесай

Учен откри люлката на всички езици

Лингвистът Куентин Аткинсън от университета на Окланд в Нова Зеландия е наблюдавал еволюцията на човешкия език до неговия източник - предшественик на всички модерни езици. Според откривателя, този " майчин " език, с генезис от южната част на Африка, по-късно се е популяризирал и в другите континенти, където е изменен. Новината в това проучване е в това, че създателят се базира единствено на фонемите - минималните единици на звуковата система на езика.

Човешките езици с течение на времето последователно еволюират, и по тези промени специалистите могат да проследят историята им. Повечето лингвисти обаче считат, че еволюцията на даден език може да бъде възобновена по измененията в думите с не повече от 6500 години.

Авторът на новото проучване предлага различен метод - той наблюдавал не измененията в думите, а на фонемите - езикови единици, отговарящи за звуковата тирада. Ученият анализирал 504 международни езици, сравнявайки ги фонемичните разлики. Той създала няколко модела с цел да изясни същността на откритите промени. В частност, учения посочил, че в езиците на дребна популация от популацията, отделила се от предците си, разнообразието на фонемите е по-малко, в сравнение с в огромните популации.

Оодобно свойство е типично за генетичните разлики - те са толкоз по-големи, колкото по-голяма е изходящата популация. По този метод оптимално генетично многообразие при хора се следи в Африка, която е " люлката " на човечеството.

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР