Лимончелото е един от най-популярните италиански ликьори. Жълтата алкохолна напитка

Лимончелото е един от най-популярните италиански ликьори. Жълтата алкохолна напитка ...

Тайната на перфектното италианско лимончело.


Лимончелото е един от най-популярните италиански ликьори. Жълтата алкохолна напитка се прави в Южна Италия, по-специално в слънчева Сицилия, Неаполския залив и крайбрежието на Амалфи. Най-вече защото тези райони предлагат перфектните почвени и метеорологични условия за отглеждане на лимони.

От Insider посещават Villa Divina, вила на брега на Амалфи в град Виетри, където отглеждат над 600 лимонови дървета. Villa Divina доставя лимони на специализираната в направата на италиански ликьори като лимончело, Самбука, Мистра компания Pallini, създадена през 1875 г. в малко селце близо до Рим.

Производството на лимончело Pallini започва през 90-те години, а днес Pallini прави почти 1 милион литра лимонов ликьор годишно.
Снимка 446910

Лимончелото е традиционен италиански ликьор, който се предава от поколение на поколение, като семейна традиция. Повечето италиански семейства го правят в дома си по своя собствена рецепта, както ние в България правим ракията. Ключът към перфектния лимонов ликьор обаче, е качеството на неговите съставки.

Типът лимон, използван за производството на лимончело Pallini например, е Sfusato Amalfitano, известен още като лимон Амалфи. Тези лимони са защитени от Защитеното географско указание (ЗГУ) на ЕС, което очертава конкретна зона, където може да се отглеждат.

Вижте тази публикация в Instagram.
Публикация, споделена от Pallini Limoncello (@pallinilimoncello) на Окт 28, 2018 в 3:08 PDT

Тази зона включва 13-те града на крайбрежието на Амалфи. Приблизително 100 хиляди тона лимони се събират всяка година на територия от 400 декара. Ключово за качеството на амалфийските лимони обаче е, че те се отглеждат без пестициди.

Другото много важно за този сорт лимони е, че те наистина не могат да бъдат пренасяни на големи разстояния, тъй като макар да не са класифицирани като органичен продукт, начинът, по който се отглеждат, е много подобен на органичния лимон.

Именно затова тези лимони не могат да издържат много, след като бъдат откъснати. Бързо се развалят (до две, три седмици), дори да бъдат оставени в хладилника, за разлика от другите лимони, които купуваме от супермаркета. 
Снимка 446909

Много важно за Sfusato Amalfitano е и, че тяхната лимонова кора е изключително богата на лимонови масла, което придава на ликьора напълно различен вкус.

Средното тегло на лимон Амалфи е не по-малко от 100 грама. Лимоните обикновено се берат между пролетта и лятото. Когато узреят, те се събират на ръка, обелват се, запечатват се и след 24 часа се изпращат в дестилерията на Pallini в Рим.

Вижте тази публикация в Instagram.
Публикация, споделена от Pallini Limoncello (@pallinilimoncello) на Ное 26, 2018 в 3:17 PST

След това се правят тестове, за да се установи алкохолното съдържание и да се коригира, ако е необходимо. Когато и това се направи, лимончелото е готово за бутилиране. Дестилерията на Pallini в Рим бутилира девет хиляди литра на всеки половин час. Няма да им се разсърдим, ако имат възможност да изпратят поне една бутилка за дегустация.

Източник: lifestyle.bg