Лимитите, с които туристическите агенции и туроператорите се съобразяват при

...
Лимитите, с които туристическите агенции и туроператорите се съобразяват при
Коментари Харесай

Туроператори не виждат логика в искането на Ангелкова да поскъпнат застраховките им

Лимитите, с които туристическите организации и туроператорите се преценяват при при застраховката " професионална отговорност " изцяло действат като сума и няма потребност да се трансформират. Това разгласи управлението на Асоциацията на българските туроператори и туристически сътрудници (АБТТА) във връзка оповестеното неотдавна желание на отрасловия министър Николина Ангелкова да изиска повишение на лимитите.

Повод за това стана банкрутът на английския туроператор " Томас Кук ". Тогава тя сподели, по данни на Министерството на туризма от общо към 3 хиляди регистрирани туроператори и организации 1154 са се застраховали на минималната сума, планувана при тази застраховка.

Повечето от тези компании обаче работят в сегмента на входящия туризъм и с други компании, т.е. те не водят туристи в страната, с цел да се постанова да заплащат високи застраховки, с които да покриват възможен риск от банкрут и покриването на разноските на тези туристи. А в това време това са компаниите, които генерират входящ туризъм, с който министерството се хвали, изясни тезата си Даниела Стоева, член на управителния съвет на организацията. Според нея покачване на лимитите ще е удар против тези компании.

От асоциацията оповестиха, че българският консуматор, който пазят тези застраховки е доста добре предпазен като плащаните суми покриват към 50% от оборота от туристическите пакети до момента в който в Европа това покритие варира сред 10 и 30%.

При тази застраховка по-скоро би трябвало да се обърне внимание върху контрола, защото размерът на застрахователните награди зависи от заявения от компаниите оборот. И в случай че има подозрения за това, че оборотът не е действителен, то застрахователите би трябвало да вършат инспекции, изясни Стоева и уточни, че най-лесното е да се вдигнат лимитите по застраховката.

Ирина Найденова, също член на управителния съвет на асоциацията, изясни, че не праговете са проблем при тази застраховка, а моментът, в който тя се задейства, което не е конкретизирано в закона. В него не е посочено дали това става при фактическа несъстоятелност или при оповестяването на банкрут.

Димитър Попов, също от управата на организацията, уточни, че от банкрута на " Алматур " през 2011 година, след което бе въведена застраховката, организациите и туроператорите са платили към 80 млн. лева под формата на застрахователни награди при изплатени от този момент общо към 5-6 млн. лева По думите му вместо разликата в сумите да остава в интерес на застрахователите тя би могла да се употребява за основаването на гаранционен фонд, който да поема заплащането при банкрути или неплатежоспособности да има 100% покритие на пакетите, да вземем за пример. Той съпостави актуалната обстановка с това да има застраховка за автомобилисти " Каско ", която се задейства единствено при тотална вреда.

Допълни, че в случай че се гледа детайлно европейското законодателство по тематиката, то по-скоро такава застраховка ще би трябвало да заплащат единствено тези компании, които работят непосредствено с крайни клиенти.

От асоциацията посъветваха министерството по-скоро да се концентрира върху различен проблем, който се разисква в Европейски Съюз вместо върху повдигане на лимитите, който е обвързван с това, че самостоятелните пасажери не са предпазени при банкрут на транспортьор и няма кой да им покрие разноските, в случай че имат платен билет и това се случи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР