Лимитите по застраховките "Професионална отговорност" на застрахователните и презастрахователните посредници

...
Лимитите по застраховките "Професионална отговорност" на застрахователните и презастрахователните посредници
Коментари Харесай

Да си застрахователен брокер вече ще е по-скъпо

Лимитите по застраховките "Професионална отговорност " на застрахователните и презастрахователните медиатори се подвигат, осведоми Комисията за финансов контрол (КФН) в понеделник (13 януари).

Повишението се дължи на влезнали в действие европейски разпореждания. Според тях застрахователните суми по наложителните за застрахователните брокери полици ще се усилят съгласно растежа на Европейския показател на потребителските цени, който изготвя за Съюза от Евростат, а точно - с 4,03 на 100. Застрахователната сума за претенциите по всяко застрахователно събитие е променена от 1 250 000 евро на 1 300 380 евро, а застрахователната сума за претенциите по всички застрахователни събития - от 1 850 000 евро на 1 924 560 евро.

Промените засягат и финансовия потенциал, който би трябвало да има медиаторът -да възлиза когато и да е на 4% от сумата на получените застрахователни награди. Минималната сума по този индикатор е увеличена от 18 750 евро на 19 510 евро. У нас размерът на тази сума, съгласно Застрахователния кодекс, е 40 000 лева и е по-висок от левовата равноценност на обновения размер в евродирективата. Заради това от КФН прецизираха, че минималният размер на личните средства на застрахователните брокери като гаранция за осъществяване на отговорностите за прекачване на платена застрахователна награда в интерес на застрахователя, респективно за прекачване на застрахователно обезщетение или застрахователна сума в интерес на ползвателя на застрахователни услуги, остава без изменение.

Промените влизат в действие от 12 юни 2020 година. След тази дата, минималните предели по застраховките "Професионална отговорност " на всички задължени субекти ще би трябвало да дават отговор на левовата равноценност на нововъведените стойности по централния курс на Българска народна банка.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР