Лимити за депозитите на част от общинските дружества в търговски

...
Лимити за депозитите на част от общинските дружества в търговски
Коментари Харесай

София въвежда правила за депозитите на общинските фирми

Лимити за депозитите на част от общинските сдружения в търговски банки ще вкара Столичният общински съвет. Те ще важат за 57-те компании, които са 100% общинска благосъстоятелност и имат балансова стойност на паричните средства от най-малко 1 млн. лв..

Нетната експозиция (разликата сред заеми и депозити) на тези сдружения към една банка не би трябвало да надвишава половината от общия размер на паричните им средства, плануват разпоредбите, които би трябвало да бъдат гласувани в четвъртък от Столичния общински съвет. Ако ограничаването бъде нарушено, то компанията би трябвало да реалокира парите си, съсредоточени в една банка, за период от един месец.

Правилата няма да се ползват, в случай че опонират на контракти за финансиране, утвърдени от общинския съвет.

Към момента няма правила за депозитите на общинските компании и на процедура едно сдружение може да държи всичките си пари в една банка, което съгласно вносителите на предлагането основава опасности. Причината е, че по закон са обезпечени депозитите до 100 000 евро. Така общинското сдружение " Топлофикация - София " се оказа един от най-големите кредитори на банкрутиралата Корпоративна комерсиална банка (КТБ), в която потънаха над 90 млн. лева от парите на компанията.

От 2013 година работят правила за депозитите на държавните компании в банките, които не разрешават чистата експозиция към една финансова институция да надвишава 25% от паричните средства на сдружението. Правилата бяха признати, откакто години наред средствата на държавните сдружения бяха съсредоточени в няколко банки и главно в КТБ. Година по-късно банката беше сложена под специфичен контрол, спря да работи и по-късно бе оповестена в неплатежоспособност.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР