Лимитът за прием в болница да бъда намален със 7%

...
Лимитът за прием в болница да бъда намален със 7%
Коментари Харесай

Намаляват приема в болница и вдигат цените на над 200 пътеки

Лимитът за банкет в болница да бъда понижен със 7% и да се вдигнат цените на над 200 клинични пътеки приблизително с към 14%, тъй че да се спре навъртането на оборот от ненужни хоспитализации и да се насочи запас към самото лекуване на болните. Това планува новият Национален рамков контракт (НРД), който Лекарският съюз и Здравната каса следва да подпишат.

В петък съсловната лекарска организация взема решение дали да поддържа новия контракт.

Отпадна концепцията да се орежат платените от НЗОК медикаменти на хората

Спорната концепция да се ограничи броя на изписваните и плащани от Здравната каса медикаменти за едно заболяване е отпаднала от плана, увериха в петък ръководителят на Лекарския съюз доктор Иван Маджаров и шефът на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева. Тя разгласи, че текстовете, които възмутиха персоналните лекари, са били неточност на равнище работна група. Преди началото на събора на съсловната лекарска организация Маджаров също увери, че противоречивите текстове са отпаднали и добави, че новият контракт е по-добър и заслужава да бъде подсилен.

Спорните текстове предвиждаха за всяко заболяване лекарите да могат да предписват не повече от 3 медикамента, а когато се употребяват комбинирани лекарствени артикули с повече от една съставна част – не повече от 2 медикамента. Освен това се оферираше НЗОК да заплаща тези медикаменти единствено в случай че са в границите на до две съществени лечебни групи. Лични лекари се оплакаха, че по този начин на пациентите ще им се наложи да си заплащат сами множеството медикаменти, тъй като да вземем за пример болните със сърдечна непълнота всеобщо се лекуват с медикаменти от пет разнообразни групи - диуретици, съдоразширяващи лекарства, АСЕ-инхибитори, лекарства за понижаване на сърдечната периодичност и лекарства за понижаване на съсирването на кръвта. Сходна е и обстановката при пациенти с диабет и тежки форми на хипертония.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР