Лимитът на дълга до 10 млрд. лева ще бъде горещият

...
Лимитът на дълга до 10 млрд. лева ще бъде горещият
Коментари Харесай

Менда Стоянова: Лимитът на дълга ще бъде горещият картоф, който ще прехвърля от ръка на ръка БСП

 " Лимитът на дълга до 10 милиарда лв. ще бъде горещият картоф, който ще трансферира от ръка на ръка Българска социалистическа партия. Останалите парламентарни групи ни увериха, че ще поддържат предлагането за актуализацията на бюджета. Българска социалистическа партия няма да пропусне да употребява тематиката за своята политическа агитация “. Това разяснява пред БНР Менда Стоянова, ръководител на бюджетната комисия в Народното събрание.

Според нея трябва да има буфери и опция за гъвкаво реагиране:  

" Анализаторите в Министерството на финансите са планували понижение в Брутният вътрешен продукт по отношение на този през 2019 година с 3%. Те смятат това за скептичен сюжет, само че мисля, че може да има и по-песимистичен сюжет. Нямаме параметрите на рецесията като времево и като изражение на икономическите последствия. Дори и при този сюжет това значи спад в приходната част към бюджета от 2,4 милиарда лв. “. 

Стоянова разяснява, че мярката 60/40 е потребна за компании, които не са ликвидирали активността си или не възнамеряват да създадат това в идните месеци, а ще бъде в понижен размер през интервала на рецесията, както и компании, които макар че ще пресечен работа краткотрайно, ще желаят да запазят своите експерти, само че:

" Всяка компания ще реши кое е най-хубавото за нея и за хората, които работят в нея... Вероятно тези 1 милиарда лв., които сме заделили няма да стигнат, в случай че рецесията продължи, и ще би трябвало да трансферираме още пари “. 

Менда Стоянова акцентира, че се дава еластичност на държавното управление да вземе от вътрешните и външните пазари сума пари, която може да се харчи след решение на Народното събрание и с промяна в държавния бюджет: 

" Идеята е разноските да са от преструктуриране на към този момент планувани такива, които могат да бъдат отсрочени във времето “.

Очаква се през днешния ден да бъде решено по какъв начин ще работят комисиите и Народното събрание, откакто беше открито, че депутатът от Движение за права и свободи Хасан Адемов е с позитивна проба за ковид. Това постанова проучване на всички 240 народни представители и може да сложи Народното събрание в 14-дневна карантина.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР