Лимитът на човешкото тяло е неограничен! В това е сигурен

...
Лимитът на човешкото тяло е неограничен! В това е сигурен
Коментари Харесай

350 км за 112 часа пробяга българин

Лимитът на човешкото тяло е безграничен! В това е сигурен ултрамаратонецът Константин Атанасов. След купища ограничения, болежка и здрави тренировки той сбъдва фантазията си. Бегачът реализира немислимото и изминава 350 км за едвам 112 часа.

Константин взе участие в ултрамаратон в Италия, където тества лимита на опциите си. Стартът на надпреварата е в долината Аоста, в северната част на Ботуша.

Голямото разстояние е нищо спрямо голямата позитивна денивелация, която Константин изминава. Тя е над 31 000 метра.

" Не съм постигнал героизъм - разяснява пред " България Днес " Атанасов. - Реших да тествам, до каква степен могат да ми стигнат опциите ".

Теренът на трасето е ужасяващ. Осеян е с камъни и тиня. Преминава се през дребни пътеки. Липсва единствено сняг, с цел да стане съвсем непристъпен.

Гледките по време на надпреварата са спиращи дъха. Константин се любува на ледниците и могъщите снаги на някой от Гигантите - Мон Блан, Гран Парадизо, Монте Роза и Матерхорн.

Ултрамаратонецът се готви за надпреварата повече от 5 години. Всеки уикенд Атанасов е в планината. За седмица той изминава съвсем 200 км. Подготовката за най-тежкото съревнование е изключтелно сериозна. В последните години Константин изкачва Мон Блан четири пъти, а различен властник Елбрус - два.

" Нямам доста време за тренировки. Работя като юрист. Успявам да намеря няколко часа, с цел да изляза в планината ".

Косьо носи раница от самото начало на надпреварата. Тя тежи към 4 кг. В нея има храна, облекла и наложително първенец.

Константин съвсем не спи по време на надпреварата. За 5 дни той ляга едвам за 4 часа.

" Липсата на сън оказа въздействие. Буквално вървях на сън. Изгубих вкус. Тялото ми блокира. Но в тези моменти усетих поддръжката на най-близките хора, които бяха с мен от самото начало. Те ме въодушевиха ", описа ултрамаратонеца.

На няколко пъти българинът мисли да се откаже. Умората е голяма, а силите на изчерпване.

" Мина ми през мозъка да спра - изясни Косьо. - Но по-късно взех решение, че съм там, с цел да потвърдя на себе си какво мога. Че тялото ми може да издържи ", добави Косьо.

Той се възпламенява по планинските маратони напълно инцидентно. Преди години с негов другар научават, че има обиколка на Витоша. Пускат се, а на Атанасов концепцията му подхожда. Следващата години Константин още веднъж има предпочитание да взе участие в ултрамаратона в Италия.

“Ще пъдя по-добро време. Тази година планирах да сляза под 90 часа, само че не съумях. Времето, за което прекосих през трасето, е максимумът за момента. Доволен съм ", приключи ултрамаратонецът, който повече от месец се възвръща от сериозното предизвикателство.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР