Лимитът на безлихвените кредити ще бъде увеличен. Мярката ще важи

...
Лимитът на безлихвените кредити ще бъде увеличен. Мярката ще важи
Коментари Харесай

Коронакриза: Теглим от банките до 6900 лв. без лихва


„ Лимитът на безлихвените заеми ще бъде повишен. Мярката ще важи доникъде на идната година ”, съобщи министърът на стопанската система Лъчезар Борисов в ефира на „ Нова телевизия ”.

„ През ББР разширяваме нова мярка. Подготвили сме пакет от документи за разглеждане в Министерски съвет. Продължаваме с програмата и удължаваме доникъде на другата година за безлихвени заеми за физическите лица. Увеличаваме лимита за вероятни безлихвени заеми към физическите лица, които могат да доближат 6900 лева Такова ще бъде предлагането към Министерски съвет. Ще облекчим изискванията към комерсиалните банки. Тоест още една мярка ще продължи да работи до идната година ”, акцентира Борисов.

От тази мярка ще могат да се възползват всички физически лица, които по някакъв метод за били наранени от пандемичната рецесия. Условията ще бъдат понижени, а лимитът – повишен. Безлихвените заеми ще бъдат предоставени през 12 банки – сътрудници на Министерство на стопанската система.

„ Банките у нас ще решат кой ще може да се възползва от кредитна почивка. Тази мярка сигурно ще важи за бизнеса. Решението ще важи за целия Европейски съюз и е на база обща нормативна рамка ”, сподели още министърът на стопанската система.

Той изясни, че опцията за кредитна почивка е една от най-важните ограничения за бизнеса.

„ Чрез тези мораториуми над 9 милиарда лева заеми бяха разсрочени в границите на разпоредбите, които бяха признати от Европейския банков орган и Българска народна банка.  Тези мораториуми ще важат до 31 март 2021 година. Това е една нова глътка въздух за бизнеса, с цел да остане той ликвиден. Важното е, че банковата ни система е здрава и ще се оправи с това ”, изясни министърът.

В момента се водят договаряния и се създават регламенти, с цел да може системата да проработи. Чрез тази мярка ще се позволява до 9 месеца разсрочване на заема – от първия мораториум до края на март 2021 година.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР