Лимит за скъпоструващо биологично лечение на пациенти с тежки заболявания

...
Лимит за скъпоструващо биологично лечение на пациенти с тежки заболявания
Коментари Харесай

Касата въвежда лимит на скъпото биологично лечение

Лимит за скъпоструващо биологично лекуване на пациенти с тежки болести вкарват от Националната здравноосигурителна каса, заяви bTV. Промените влизат в действие от 15 октомври.

Според решението, новите случаи на псориазис, болест на Крон и някои артрити ще се лекуват с " най-разходоефективния " медикамент за фонда. Промяната визира хиляди българи. Пациенти се готвят да сезират съда за решението.

 До 4 месеца построяват електронна система за медикаментите
До 4 месеца построяват електронна система за медикаментите

Депутатите от Здравната комисия нямат пристрастия към здравноосигурителния модел

Според доктор Галя Кондева от Националната здравна каса, достъпът до новаторско лекуване няма да се ограничи. По думите й, за всяко от болесттите е избран медикамент с най-голяма разходна успеваемост - това е най-хубаво съответствие сред резултат и цена. Лекарите ще избират сред него и най-малко още един артикул с близка стойност.

" Ще дадем опция във всяко едно заболяване да има избор на най-малко 2 продукта , в някои болести даже ще има четири продукта за избиране ", разяснява доктор Галя Кондева от НЗОК.

Пациентите са на друго мнение. Един от болните с псориатичен артрит от 5 години е на скъпоструваща биологична терапия. През това време е сменил няколко медикамента. Според пациента, с помощта на медикаментите в този момент води естествен живот. Новите пациенти няма да имат право на избор , счита той.

 Агенцията по медикаментите с нов началник
Агенцията по медикаментите с нов началник

Асена Стоименова става консултант на министър Ананиев след оставка по персонални аргументи

" Няма да има опция да избираме и няма да има достъп до нови медикаменти, които се вкарват , те ще бъдат по-скъпи ", изяснява пациентът Любомир Иванчев.

Продуктите са определени измежду такива, които имат подобен резултат, само че сега са на прекомерно друга цена, споделят от Касата. Списъкът с тях би трябвало да е подготвен . А пациентите се тормозят, че в случай че лекарите въпреки всичко изпишат по-скъп медикамент, доплащането ще е от джоба на пациента.

Боряна Ботева, Организация на пациентите с ревматологични болести изясни, че са получили доста писма, в които пациенти се притесняват, че би трябвало да доплащат повече.

 Прокуратурата проверява и други лечебни заведения за източване с онколекарства
Прокуратурата проверява и други лечебни заведения за източване с онколекарства

Наблюдаващият прокурор твърди, че и други ще се озоват с белезници

От касата изясняват, че в случай че лекарите обосноват добре решението си за друго лекарство, пациентът няма да доплаща , фондът ще го поеме.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР