Лимит от 5000 лв. на обезщетенията за неимуществени вреди при

...
Лимит от 5000 лв. на обезщетенията за неимуществени вреди при
Коментари Харесай

Най-много 5000 лв. обезщетение за далечни роднини на загинали при катастрофи

Лимит от 5000 лева на компенсациите за неимуществени вреди при гибел на непосредствен по наложителната застраховка " Гражданска отговорност " ще има за родственици, които не влизат в " тесния фамилен кръг ". Като такива се дефинираха братя, сестри, баби, дядовци и всеки различен, който може да потвърди трайна прочувствена връзка със починалия . Това одобриха депутатите на второ четене в пленарна зала в Кодекса за застраховането. Промените бяха импортирани от Менда Стоянова от ГЕРБ по самодейност на застрахователния отрасъл - с цел да не се постанова да нараства " Гражданска отговорност ".

За съпрузи, деца и родители, в това число осиновители или други отглеждащи, предел на компенсациите няма да има нито за имуществените, нито за неимуществените вреди, както е и в този момент.

Неудовлетворени от решението остават както опозиционните депутати от Българска социалистическа партия и жители, по този начин и юристи, представляващи ползите на потърпевшите. Те настояват, че брат или сестра е задоволително близка родствена връзка, която не трябва да се прави оценка на 5000 лева След приемането на лимита на второ четене от бюджетната комисия те попитаха за какво лимитът особено за тази категория пострадали е понижен от в началото плануваните 15 000 лева на 5000 лева

В края на октомври сред първо и второ четене на други ремонти в Кодекса за обезпечаване се появи и предлагането на Менда Стоянова за тавани на компенсациите за неимуществени вреди.

Обезщетението за далечни родственици ще се дефинира и от застрахователя, и от съда. Промените се постановиха, откакто Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) разгласи, че ще се стигне до банкрути на компании или до цена на " Гражданската отговорност " от 1000 лева, в случай че незабавно не се одобряват законодателни промени поради решение на Върховния касационен съд от 21 юни тази година. Решението на Върховен касационен съд разшири кръга на роднините, които имат право на обезщетение за болки и премеждия при гибел на техен непосредствен на пътя.

На съвещанието на бюджетната комисия през вчерашния ден Комисията за финансов контрол обаче показа данни, които демонстрират, че сметките на застрахователите за " финансово цунами " са мощно преекспонирани.

" До края на октомври статистиката на Софийски градски съд демонстрира, че има заведени 116 желае от новия кръг лица с право на компенсации по " Гражданска отговорност ". Претенциите по тях варират от 26 000 лева до 900 000 лева по дело с огромен брой братя, сестри, баби и дядовци. Средното желано обезщетение е към 118 000 лева

При 3500 смъртни случая на пътя през последните пет години и допускане, че по тях може да се появят нови 2.5 лица приблизително на случай с искания за обезщетения, както с допускането, че нормално съдът почита половината от претендираната сума, плановете демонстрират, че застрахователните компании би трябвало да заделят 380 млн. лева в допълнение запаси .

Тази сума, разграничена на броя на колите, които са към 3 млн. автомобила в страната, демонстрира, че застраховката би трябвало да е към 400 лева ", изясни Владимир Савов, зам.-председател на КФН. Все още обаче нямало задоволително правосъдна процедура, с цел да се създадат по-точни планове.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР