Лимфоцитите, подобно на останалите кръвни клетки произхождат от костния мозък.

...
Лимфоцитите, подобно на останалите кръвни клетки произхождат от костния мозък.
Коментари Харесай

Лимфоцити – понижени или повишени стойности – защо?


Лимфоцитите , сходно на останалите кръвни кафези произлизат от костния мозък. След диференцирането си се разделят на Т- и В-лимфоцити, узряването на които се реализира надлежно в тимуса, а за В-лимфоцитите в костния мозък и лимфните възли.
Т-лимфоцитите подават сигнал на В-лимфоцитите за съществуване на непознати антигени, които кафези от своя страна се преобразуват и стартират производството на имуноглобулини – антитела.

Основната част от лимфоцитите в кръвта са Т-лимфоцити (около 70-75%). Те имат отношение както към отбрана против инфекциозни причинители, по този начин и вземат участие в алергичните реакции от занимателен вид.

Лимфоцитите се придвижват до локалните огнища на възпалението, като тяхната функционалност е обвързвана с реализиране имунната отбрана на организма и синтеза на имуноглобулини . Чрез лимфоцитите се обезпечава имунната памет на организма, като нейната роля е при повторна среща с сходен антиген да се реализира бърз синтез на антитела, които да унижощат непознатите сътрудници и да предотвратят разитието на заболяване.

При инфекциозни болести нараства броят на лимфоцитите, само че най-често това става във възстановителния интервал, а в „ разгара” на инфекцията е допустимо да бъдат в норма или леко повишени.

Референтни стойности при възрастни са 1,10 – 3,80 g/l x 109, а като дял от броя на левкоцитите – 0,20-0,48%. При кърмачета и деца тези стойности са разнообразни. При кърмачета – 2,00-13,5 g/l x 109 (0,20-0,70% от левкоцитите), а при деца – 1,00-10,0 g/l x 109 (0,25-0,60% от левкоцитите).

Повишеният им брой или така наречен лимфоцитоза се следи най-често при възпалителни процеси при деца. Лимфоцитите се покачват най-често при вирусни инфекции, само че и при някои бактериални такива.

Лимфоцитоза е налице при инфекциозна мононуклеоза , цитомегаловирусна зараза , шарки, остри вирусни респираторни инфекции, вирусни хепатити и други. От бактериалните инфекции лимфоцитоза се следи при туберкулоза, коклюш и бруцелоза. Токсоплазмозата е паразитно заболяване, при което също може да бъде налице лимфоцитоза. Тиреотоксикозата също протича с нараснало равнище на лимфоцити.

При множеството инфекциозни болести лимфоцитозата е лека до умерена, само че когато приказваме за доста високи стойности на лимфоцитите е належащо да бъде изключено и лимфопролиферативно заболяване – остра и хронична лимфолевкоза, някои типове лимфоми и други.

Намаленият брой на лимфоцитите или лимфопения – следи се при вродени или добити имунодефицитни положения, при лъчетерапия или потърпевши при случай с лъчева радиация.

Свързани публикации.. Т-лимфоцити откриват и унищожават туморните кафези 0 Левкоцити – неутрофили, базофили и еозинофили 0 Левкоцити – когато стойностите им са отвън нормата 0

Приложението на някои лекарства – да вземем за пример кортикостероиди също оказва сходен резултат. Тежко протичащите болести, както и високостепенните изгаряния също протичат с понижено количество на лимфоцитите в кръвта.

Стойности под 0,5 g/l x 109 приказват за понижени имунни отбрани на организма и нараснала неустойчивост към разнообразни инфекции.

При хроничната лимфоцитна левкемия е налице натрупването на незрели лимфоцити в кръвта и костния мозък. Заболяването се развива постепенно, нормално протича без проявата на характерни признаци и се открива инцидентно, най-често при профилактични прегледи или проучване за друго заболяване. Лимфобластната левкемия се характеризира с съществуването на голям брой незрели клетки-лимфобласти.

Степента на имунния отговор се дефинира от съотношението на Т-хелперните и Т-супресорните лимфоцити – баланс сред имунна „ зоркост “ и имунен толеранс.

При нараснал брой на хелперните лимфоцити – толерансът понижава, даже и към личните кафези и тъкани на организма, което от своя страна води до развиване на автоимунни болести.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР