Лиляна Павлова встъпи в длъжност като вицепрезидент и член на

...
Лиляна Павлова встъпи в длъжност като вицепрезидент и член на
Коментари Харесай

Лиляна Павлова встъпи в длъжност като вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка

Лиляна Павлова встъпи в служба като вицепрезидент и член на Управителния комитет на Европейската капиталова банка (ЕИБ). Тя е първият вицепрезидент на Банката от България, като мандатът за длъжността е три години, заяви Министерството на финансите.

На 30 октомври Народното събрание одобри оставката на Павлова като народен представител, с цел да заеме новата си служба, за която бе препоръчана от премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов. Павлова бе седма в листата на ГЕРБ на последните европейски избори, което и отреди място на депутатските банки в Брюксел. Тя обаче се отхвърли, избирайки високия пост в Европейска инвестиционна банка.

Иначе кариерата й в държавната администрация стартира през 1997 година като финансов управител към предприсъединителната европейска стратегия ФАР. След това работи по европейската стратегия ИСПА, а до 2009-а е шеф отдел в Министерството на финансите. После е заместник-министър на районното развиване в първото държавно управление на Бойко Борисов, с цел да стигне през 2011-а и до министерското кресло в същото министерство. В кабинета "Борисов 3 " Лиляна Павлова пое поста на министър, отговорящ за ротационното председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Съгласно Устава на Европейска инвестиционна банка, представителството на държавите-членки в управителните органи на Банката се обезпечава посредством систематизиране в изборни групи. В изборната група, в която е България, са включени още Хърватия, Кипър, Чехия, Унгария, Малта, Полша, Словакия и Словения. Ротацията на съответните постове в Съвета на шефовете, Управляващия комитет и Одитния комитет на Банката са уредени с Временно съглашение, подписано от министрите на финансите на страните в групата, в качеството им на членовете на Съвета на гуверньорите на Банката.

Управителният комитет на Европейската капиталова банка е колегиален непрекъснато настоящ изпълнителен орган на банката, състоящ се от ръководител (президент) и осем заместник-председатели (вицепрезиденти), назначавани от Съвета на гуверньорите по предложение на Съвета на шефовете.

Богатият опит на Лиляна Павлова на висши управителни позиции в няколко държавни управления и като финансов специалист, с дълга кариера в ръководството на планове и в съдействието с интернационалните институции, е измежду причините на българското държавно управление за номинирането й за вицепрезидент на Европейска инвестиционна банка. Била е народен представител, министър на районното развиване и благоустройството и министър за българското председателство на Съвета на Европейския съюз, се споделя още в известието на финансовото министерство.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР