Лилевали контролира бюджета, персонала и организацията на събития в шестте

...
Лилевали контролира бюджета, персонала и организацията на събития в шестте
Коментари Харесай

Пирет Лилевали: Хората са най-важното

Лилевали управлява бюджета, личния състав и организацията на събития в шестте месеца на върха за Естония

© Капитал

Профил

Пирет Лилевали наподобява изтощена. Русата естонка на междинна възраст преди малко се връща от Брюксел в Талин и това е следващото й такова пътешестване. Тя е значимият човек в естонското председателство - стои зад цялата организационна част на изтощителното упражнение, което продължава шест месеца и включва стотици събития, координирането на хиляди хора от 28 страни членки и ръководството на многомилионен бюджет. Естония, изяснява тя, е решила да раздели на две организационните си старания - политическа част и всичко останало. Лилевали управлява частта с всичко останало.

" В естествения живот ", както се показва тя, е шеф на Дирекцията по европейските въпроси към Министерския съвет. Срещаме се в изобретателния хъб Kultuurikatel, който е сърцето на председателството. Сградата е някогашната електроцентрала на Талин, известна с две неща: високия 102 метра комин и обстоятелството, че в паметния филм " Сталкер " на Андрей Тарковски играе ролята на вход към неразрешената мистериозна зона.

В момента тече реорганизация: вадят публицистите извън, защото следва неофициален конгрес на равнище държавни глави. Лилевали е подготвена да отговори на въпросите какво е да водиш председателство и защо би трябвало да се внимава. В някои неща Естония има същия проблем като България ( " публичните поръчки са доста дълги ", въздъхва тя), само че в други е надалеч напред (страната има даже уебсайт за подготовката на председателството и не е сменяла никого от екипа, откогато са избрани). Още по тематиката
Хотел " Маринела " ще приема европейските водачи за председателството

Другите претенденти в търга за настаняване - две туристически организации, бяха отстранени
13 сеп 2017
Борисов основал съвещателен съвет от европейски политици за поддръжка на председателството
11 сеп 2017
Без търг " Галчев " ще построи системата за сигурност в НДК за 12 млн. лева

Прякото договаряне с изпълнителя на ремонта на постройката се наложило заради липса на време
20 авг 2017
Колко събития ще имате?

Всеки ден цифрата се трансформира. Но имаме над 240 или над 260. Ние, несъмнено, не организираме всичките. Отговаряме единствено за срещите на високо равнище, които са 22. Министерствата си вършат срещи на равнище специалисти сами. Разбира се, ние отговаряме за календара и имаме един бюджет за всичко. В началото преброихме събитията, сметнахме разноските за всичко, разделихме пари на всяко министерство надлежно броя на срещите, които те имат.

Министерствата не вършат нещо доста комплицирано. Организират си по този начин или другояче срещи по своите тематики, пък и аутсорсват някои действия. А и всяка работна група на 28-те по разнообразни тематики си има свои обичаи и особености, в които не можеш да вникваш централно. Така че взехме решение през цялото време да е по този начин.

Вие отговаряте за бюджета и за личния състав. Какви са те?

75.4 млн. евро е общият бюджет. Тръгнахме оттова - какъв брой хора ще наемем в допълнение. Над 100 души в администрацията са забъркани в председателството. Но ни трябваха още. И наехме над 300 души на цивилен контракти.

Обикновено бюджетът става по този начин - който вика най-вече и най-силно, получава повече пари. Но взехме решение в този момент да е друго. И се захванахме с математика. Сметнахме работните групи, срещите, значимите въпроси пред всяко досие. За всяко министерство преценихме според от натоварването какъв брой хора му трябват.

Най-много получи министерството на стопанската система и връзките. Те имат четири съвета на министрите и една трета от всички работни групи. Енергетика, превоз, връзки, цифрови въпроси, обединен пазар - всичко е при тях.

След като решихте бюджета, той промени ли се?

Всъщност не. Запазихме тази сума. Ние имаме четиригодишни бюджети, по тази причина още през 2014 година трябваше да сме подготвени със сметката за парите.

И не сте сменили нищо от този момент?

И двете неща, които мислехме, че няма да се случат, се случиха - държавното управление падна и се случи Брекзит. Не мислехме, че ще вършим среща на върха, само че след промяната на държавното управление и това се случи. Но промяната на държавното управление не донесе промяна в екипа. В Естония 99.9% от хората в администрацията са самостоятелни от политическите промени.

Как избрахте това място?

Това е някогашна електроцентрала, благосъстоятелност на общината. Има огромни зали, побират над 100 души. Направихме съревнование за дизайнер, който да подреди тук. Наехме я от юли до октомври. През юли имаше министерски срещи, през септември бяха другите и в края на месеца имаме среща на върха. А през октомври имаме конференции на високо равнище - на тематики като селски региони, здраве и други Всичко е тук.

Харчите ли нещо за поправки?

Не. Решихме да не вършим финансови вложения. Всичко отива за личен състав и за срещите. Единствено полицията направи някакви такива разноски, само че не нещо съществено. Понякога в страните ръководители министерствата вземат решение, че в този момент всеки ще може да желае пари за нещо си. Ние забранихме това. Просто нямаме потребност. Имаш три срещи, наемаш си нещо и това е.

Каква е процедурата по една огромна среща?

Всяко огромно събитие си има обособен началник. Той е основният огранизатор на съответното нещо. Те (всички такива са жени) работят дружно с министерствата, основават цялото събитие - от яденето до срещите. Министерствата основават наличието и поддържат връзка с протоколите на другите страни. Разбира се, всяка такава среща лишава месеци.

Как се справихте с преводите?

От самото начало взехме решение, че за главните срещи ще употребяваме SCIC (дирекцията на Европейската комисия за преводи). Почти всички страни вземат решение по този начин. Това е най-удобно, тъй като ти трябват доста опитни хора да превеждат. Не е доста на ниска цена, даже в противен случай. Но подсигуряват всичко. Пък и не постоянно превеждаме всичко. В някои срещи имаме единствено британски превод, в други срещи - 5-6 езика.

Пътувахте ли до други страни да се подготвите?

Стартирахме доста от дълго време. Аз започнах още през 2013 година Персоналът е най-съществен, по тази причина започнахме с него. Направихме поръчка за образование за 2 млн. евро и повече. Това искахме - да подготвим тези основни хора, които ще управляват работни групи. Учихме се от другите - Полша, Латвия, Литва, Малта, на всички места. Пратихме един човек в латвийското председателство. Той заставам от самото начало там и в този момент е шеф логистика при нас. Той е доста, доста потребен.

Имахте ли контакти с българите?

Да, само че вашият екип се смени няколко пъти.

Пращали ли са някого тук за съгласуваност?

Не, още не.

Какъв съвет бихте им дали?

Най-важно е да се намерят качествени хора. При нас конкуренцията беше тежка, имахме доста претенденти. Трябваше да намерим опитни младежи. Имаме отличен екип, който си оказва помощ и работи дружно. Ако имаш това, нищо не е мъчно. Хората са най-важното.

Интервюто взе Огнян Георгиев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР