Ликвидирането на Абу Бакр ал Багдади, оглавявал групировката Ислямска държава,

...
Ликвидирането на Абу Бакр ал Багдади, оглавявал групировката Ислямска държава,
Коментари Харесай

Руско издание: Операцията на САЩ срещу Ал Багдади мирише на петрол

Ликвидирането на Абу Бакр ал Багдади, оглавявал групировката " Ислямска страна ", не трансформира изключително нещата: той може да е всевъзможен, само че не и талант на интернет пропагандата - последното оръжие на джихадистите. Така разяснява съветското онлайн издание " Взгляд " интервенцията на Съединени американски щати против екстремисткия водач.

Благодарение на съветските и на сирийските военни, от една страна, а от друга - на кюрдите и американците, през днешния ден ИД е единствено интернет организация. " На терен " халифатът е погубен, митът за непобедимостта на " воините на Аллах " е стъпкан. При това състояние ислямистката агитация остава без коронните си тезиси, установи електронният вестник.

" Разсъжденията, че новият водач може да се окаже надалеч по-кръвожаден от предходния, въобще нямат смисъл - по-кръвожаден просто няма накъде " - само че " в случай че Ал Багдади в действителност е мъртъв, редица от най-радикалните му последователи може да последват неговия образец и да сложат " шахидски пояс ", така че в най-близко бъдеще терористичната опасност в света може да нарасне ", предизвестява " Взгляд ".

Шефът на Пентагона даде обещание да стартира хайка против приемниците на Ал Багдади, отбелязва в заглавие " Известия ".

След премахването на главатаря на ИД Съединени американски щати ще наблюдават дали организацията ще се снабди с нови водачи и ще се борят с тях, в случай че такива се появят, цитира вестникът министъра на защитата на Съединени американски щати Марк Еспър, приказвал през вчерашния ден пред телевизия Си Ен Ен.

Убийството на Ал Багдади обаче не поставя кръст на групировката. Смъртта на Осама бин Ладен също не докара преди време до раздробяване на " Ал Каида ". Американците ще могат и отсега нататък да оправдават с дейностите на терористите наличието си в Източна Сирия, декларира " Известия " в различен материал, представен от Българска телеграфна агенция.

Според съветския ежедневник интервенцията на Съединени американски щати " при всичките си позитивни резултати припомня по-скоро пиар акция " и в действителност " мирише на нефт ". Той припомня, че Съединени американски щати оставиха в Сирия войски, да охраняват петролните залежи и взеха решение да върнат там няколкостотин военни, изтеглени преди.

" Известия " цитира представителя на съветското министерство на защитата Игор Конашенков, обвинил Съединени американски щати в противозаконен рандеман и експорт на нефт. По думите му месечните облаги от тази активност надвишават 30 милиона $. Петролът се продава на цени, много по-ниски от пазарните - към 38 $ за барел. А приходите влизат в сметките на американски секрети служби и частни военни компании. За удостоверение министерството разгласява сателитни фотоси на петролни полета в Източна Сирия от разнообразни дати, на които се виждат десетки камиони цистерни.

Вашингтон няма да отстъпи никому сирийския нефт, предвижда в заглавие на публицистичен коментар " Независимая газета ". Изданието се пита дали е законно Съединени американски щати да управляват петролните обекти в Сирия, откакто са влезнали в страната " с помощта на необятна интерпретация на резолюцията от 2001 година за приложимост на военна мощ ".

Бившият специфичен делегат на президента на Съединени американски щати в антитерористичната коалиция Брет Макгърк признава съгласно " Известия ", че в персонални диалози с него президентът Доналд Тръмп нееднократно е проявявал интерес какво може да се направи със сирийския нефт. По думите на Макгърк той е обсъждал казуса с някогашния държавен секретар Рекс Тилърсън, заемал преди управителен пост в енергийната компания " Ексън мобил " и натрупал съответния опит. Тилърсън декларирал, че липсва законова база, с цел да експлоатират американците сирийското " черно злато ", и добавил: " С петрола нещата не стават по този метод ".

" Може би има нови адвокати (които да решат казуса, бел. на вестника), само че за една американска компания би било просто нелегално да тръгнат да завладяват и да експлоатират тези находища ", споделя Макгърк, представен от осведомителния уебсайт " Аксиос ".
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР