Ликвидацията на туристическата агенция Thomas Cook е кредитно негативен фактор

...
Ликвидацията на туристическата агенция Thomas Cook е кредитно негативен фактор
Коментари Харесай

Фалитът на Thomas Cook ще доведе до загуба на инвестиции и бизнес в България

Ликвидацията на туристическата организация Thomas Cook е кредитно отрицателен фактор за българските, кипърските и гръцките банки, защото вследствие на него туризмът в страните ще бъде обиден. За това предизвестяват в свое известие от рейтинговата организация Moody`s.

" На 23 септември Thomas Cook Group подаде документи за насилствена разпродажба, което е кредитно отрицателен фактор за българските, кипърските и гръцките банки, тъй като колапсът на английската компания ще отслаби финансовия поток към туризма в тези страни и към обвързваните с него браншове ", се споделя в документа и се добавя: " Това ще докара до по-големи кредитни обезценки и до загуба на бизнес. ".

От Moody`s показват още, че произлизащият от ликвидацията спад на приходите от туризъм и вложения в трите страни ще отслаби финансовото положение на предприятията, които са работили с английската компания и които разчитат на заплащания от нея. В това отношение наранени ще бъдат както хотели, по този начин и компании за даване на спомагателни услуги.

Според специалистите от институцията резултатът върху кредитните експозиции на банките в трите страни ще бъде по-широк поради свързаността на туризма с други браншове, като превоза и търговията, както и поради смисъла на сектора за стопанските системи и заетостта. В случая с България туризмът способства за 12% от брутния вътрешен артикул.

" Всеки хотел има обособен контракт с Thomas Cook, само че съгласно отчетите, компанията дължи обилни суми на местата за настаняване за месеците юли и август, тъй като в някои случаи тя е правила заплащания сред 60 до 90 дни след пътуванията ", изясняват от организацията.

Все отново от организацията показват, че отрицателният резултат върху туризма, а оттова и върху банките, ще бъде омекотен, в случай че управляващите подхващат ограничения за намаляване на последствията от срутва на компанията и се насочат към различни туроператори за идващия сезон.

Междувременно при започване на седмицата след среща с представители на сектора у нас с министерство на туризма стана ясно, че българските хотелиери, партнирали си с Thomas Cook, може и да не получат парите си за нощувките от двата най-силни летни месеца - юли и август. Тогава стана ясно, че средствата е трябвало да бъдат преведени след 1 октомври.

По неофициалните калкулации става дума за 36 милиона евро, като наранени са 58 хотела, които работят с английския туроператор, множеството от които са в Слънчев бряг. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР