Лика Янко е родена в София на 19 март 1928

...
Лика Янко е родена в София на 19 март 1928
Коментари Харесай

Умира Лика Янко

Лика Янко е родена в София на 19 март 1928 година като Евангелия Грабова, татко ѝ Лазар Янков Грабова (родом от Грабова) е албански държавник и ръководител на Съюза на албанските културни сдружения в България (Дъшира), а майка ѝ е родом от с. Лънга, общ. Поградец. Учи във Френския лицей в София, и там за първи път се среща с творчеството на художници като Сезан, Ван Гог, Гоген, които по-късно оказват въздействие върху творчеството ѝ. През 1946 година постъпва в Художествената академия със компетентност живопис в класовете на проф. Дечко Узунов и проф. Илия Петров, само че по този начин и не се дипломира.
Първата ѝ независима галерия е през 1967 година в София, само че е разкритикувана от рецензията и прибързано прекъсната. Лика Янко продължава да рисува, само че не излага платната си до 1981 година, когато получава покана за галерия персонално от Людмила Живкова. В средата на 1970-те нейните картини стартират да се купуват от непознати посолства и получават високата оценка на европейските галеристи.
За целия си живот Янко прави едвам 7 изложения, като умира (от пневмония) няколко дни след откриването на последната от тях – във варненската изложба „ Кавалет “.Приживе подарява 82 платна на Софийската градска художествена изложба. Всъщност дарените картини са 80 на брой, само че за две от тях („ Натюрморт “ и „ Пейзаж “) след това през 2004 година, се схваща че са двустранни.
В картините ѝ доминира белият цвят, тъй като съгласно художничката това е цветът на бога. В тях тя постоянно инкрустира мъниста, копчета, конопени въжета, гайки, стъкълца, камъчета.
През 1989 година получава премията „ София “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР