Лихвите по заемите в България достигнаха исторически най-ниските си нива,

...
Лихвите по заемите в България достигнаха исторически най-ниските си нива,
Коментари Харесай

Кредитирането през 2022 г: колкото повече, толкова повече

Лихвите по заемите в България доближиха исторически най-ниските си равнища, което е в основата и на кредитния взрив през последните 1-2 години.

Макар да споделят, че на прогнози и сюжети все още не може доста да се има вяра, множеството финансисти считат, че до внезапното им покачване в България надали ще се стигне през 2023 година поради това, че банките са цялостни с пари и не се постанова да се финансират от Европа. Статистиката демонстрира, че през тази година банките са отпускали по над 500 млн. лева месечно под формата на потребителски заеми, което е приблизително с над 150 млн. лева повече спрямо миналата година.

Очакваното покачване на цената на заемите, след като централните банки по света започнаха да подвигат главните лихви, в допълнение подтиква желанието за изтегляне и преструктуриране на заеми, взети преди години при по-лоши условия. 

Липсата на разнородни благоприятни условия за вложение отвън покупката на парцел и невисоката финансова просветеност в България трансформират банките в сигурен страж на парите въпреки ниските лихви по депозитите и инфлацията.

Повечето покупко-продажби с парцели се финансираха таман с жилищни заеми, а повишаването им в огромните градове даже в годините на мощни ограничавания поради пандемията, накара потребителите да теглят все по-големи суми. В същото време брокерите към този момент оповестиха, че цените на имотите достигнаха прага на финансовите благоприятни условия на българите, което значи и че апетитът за изтегляне на жилищни заеми се укротява написа " Дневник ".

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР