Лихвите по облигации на стойност $1,2 милиарда, чийто падеж е

...
Лихвите по облигации на стойност $1,2 милиарда, чийто падеж е
Коментари Харесай

Политическата криза в Ливан прати лихвите по дълга на над 100%

Лихвите по облигации на стойност $1,2 милиарда, чийто падеж е през март на идната година, се повишиха с 15 процентни пункта във вторник до 103 %. Преди единствено пет седмици те бяха 13 %. След това в страната избухнаха национални митинги, които доведоха до оставката на премиера Саад Харири.

Според голям брой трейдъри, дефолтът по дълга в Ливан е съвсем сигурен. Заради това цената на облигациите станаха по-важни от лихвите. Дългът, който изтича през 2020 година, се продава против 78 цента на $, а този, чийто матуритет е през 2021 - за 56 цента.

Във вторник протестиращите принудиха Народното събрание да приключи съвещанието си, а армията и жандармерията трябваше да се намесят.

Рядкост е лихвите по доларовите облигации на дадена страна да подминат 100 %. Дори и в Аржентина те не са надхвърляли 85 %. Някои от краткосрочните облигации на Венецуела подминаха 100 % малко преди дефолта в края на 2017 година

Ливан е една от най-задлъжнелите страни в света. Страната твърди, че ще покрие отговорностите си и че няма да има потребност от реструктуриране на дълга.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР