Лихвите по кредитите за граждани и бизнес могат да скочат

...
Лихвите по кредитите за граждани и бизнес могат да скочат
Коментари Харесай

Какво може да вдигне лихвите по кредитите за граждани и бизнес?

Лихвите по заемите за жители и бизнес могат да скочат през тази година, като причина за това се крие във външната среда обвързвана с политиката на Европейската централна банка и реакцията на финансовите пазари. Това излиза наяве от изявление на подуправителя на Българската национална банка Калин Христов по време на конференцията „ Банките и бизнесът “, София, извършена при започване на месец декември предходната година, сочи известие на уеб страницата на Българска народна банка.

Според Христов, главният риск, обвързван с външната среда, който може да засегне българската стопанска система би бил внезапна смяна на паричната политика на Европейската централна банка и надлежно реакцията на финансовите пазари, което може да докара до по-рязко нарастване на лихвените проценти по държавните отговорности. По-високата цена за финансиране на държавните управления от своя страна може да вдигне лихвите по заемите за жители и бизнес.
Българска народна банка предвижда леко повишаване на лихвите по заемите
Възможно е да има леко повишаване на лихвите по заемите, излиза наяве от най-новото издание на бюлетина „ Икономически преглед&rdqu...
Прочети повече
„ Може да следим настъпване на раздор сред фискалната и паричната политика. Докато фискалната политика остава стимулираща, централните банки стартират да отдръпват своите тласъци, в това число посредством понижаване на покупките на държавни скъпи бумаги. ”, споделя Христов.

„ Това ще увеличи цената на финансиране на държавните управления и на лихвените разноски по към този момент издаден държавен дълг, изключително при по-задлъжнелите държавни управления. По-високите лихвени проценти по държавните задължения в следствие могат да се пренесат в повишаване на цента на финансиране на семействата и компаниите. ”, споделя подуправителят на Българска народна банка.
Инфлацията ще продължи да се ускорява
Калин Христов уточни, че в случай че няма ограничения от страна на ЕЦБ, то може да се чака инфлационна серпантина.

„ Единствено изключение е ЕЦБ, която продължава да поддържа тезата за краткотраен темперамент на инфлацията. Въпреки съществуването и на избрани краткотрайни резултати за ускоряването на инфлацията в еврозоната (например нарастването на Данък добавена стойност в Германия), множеството фактори са дълготрайни. Ако тези фактори не бъдат сложени под надзор, те евентуално ще доведат до инфлационна серпантина. ”, споделя той.

Очакванията за следващата година са свързани с все по-голямо удължаване на хоризонта на възобновяване в бъдеще време. Част от аргументите за това са дълготрайните усложнения в интернационалните вериги на доставки. На световно равнище също и политическото опълчване с Китай не разрешава възобновяване на изискванията на търговия, споделя Христов.
Банките отпуснаха жилищни заеми за над 2 милиарда лв. за година
Жилищните заеми набъбнаха с 2.002 милиарда лв. за последните 12 месеца, записвайки рекорден ритъм на напредък от 16.83% на годишна база, соч...
Прочети повече
Според него, свиването на работната мощ е друга дълготрайна наклонност, проявяваща се в понижение на присъединяване на пазара на труда в резултат на пандемията. Това ще дава по-голяма мощ на служащите да желаят автоматизирана индексация на заплатите с темповете на инфлация, което единствено по себе си се трансформира във фактор за инфлационна серпантина.

Цената на силата ще продължи да нараства, доколкото преходът към сила, генерирана от възобновими източници, по дизайн е проинфлационен. Това значи, че зад следеното нарастване на цените на енергоносителите стоят повече непрекъснати, в сравнение с краткотрайни фактори, показва той.

Не на последно по значение място основаването на ликвидност/пари в дълготраен интервал постоянно води до пригаждане на цените. Тези резултати ще следим във връзка с цените на финансови активи, физически активи и потребителски артикули.

Това значи, че в идващите години може да чакаме смяна в цикъла на парична политика. Фискалната политика ще остане мощно стимулираща и през 2022 година, само че цената на финансиране на държавните управления ще нараства, което ще изисква фискална консолидация в хоризонта след 2022 година, показва Христов.

Според подуправителя на Българска народна банка, главен принос за ускоряването на инфлацията в България имат цените на силата и храните, само че и бързият растеж в разноските за труд.  
Вдигат и двата тавана на държавния дълг
И двата тавана за оптималния размер на държавния дълг за актуалната 2022 година ще бъдат увеличени, планува планът за новия бюджет...
Прочети повече
" Тези съществени индустриални фактори се придвижват в цените на потребителските артикули. Поради свиването на работната мощ и спада на присъединяване на пазара на труда тези темпове на инфлация, подсилени посредством индексацията на работните заплати, ще водят до още повишаване на потребителските цени. ", споделя той.

Правителството посредством фискалната политика ще продължи да подтиква и поддържа релативно висок размер на бюджетен недостиг. Това ще изисква продължаващо финансиране посредством пазара и надлежно ще води до повишаване на доходността по българския върховен дълг, споделя Христов.

Още:

Още от ФИНАНСИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР