Лихвите по кредитите тръгнаха леко нагоре, а доходността от спестяванията

...
Лихвите по кредитите тръгнаха леко нагоре, а доходността от спестяванията
Коментари Харесай

Ипотеките у нас – 2 пъти по-скъпи от тези в еврозоната

Лихвите по заемите потеглиха леко нагоре, а доходността от спестяванията в множеството банки, работещи у нас, към момента е към нулата, сподели инспекция на “24 часа ” в уеб страниците на главните финансови институции.

Повечето прогнози са за по-значително покачване през втората половина на тази година.

Продължаващият ръст на ипотеките с около

16-17%  годишно е внушителен,

въпреки жилищните заеми в България към момента да остават към два пъти по- скъпи от тези в страните от еврозоната. За 2021 година – към 2,6% е годишната рента у нас при 1,33%  средно за еврозоната.

Обясненията на финансовите специалисти за този абсурд са, че в България поради ниските приходи и пренаситения заможен пазар рискът заемът да не бъде погасен е по-висок от този в Западна Европа.  Това се калкулира в офертите на банките и надлежно води до по-голямо цена на на предлаганите от тях заеми.

По-скъпи остават и потребителските заеми по отношение на тези в еврозоната. При междинни лихви у нас сред 7,5 и 8,4% по заемите за ползване, е еврозоната те са към 5,2%.

Независимо от това и депозити, и заеми не престават да порастват в България с темпове, близки до растежа на приходите.

Близо 4 млрд. лв. са новите заеми на

домакинствата за 2022 година,

регистрира преди дни Българска народна банка за края на декември. Новите  ипотечни заеми са за 2,4 милиарда лева, а към общата сума на потребителските заеми са добавени още 1,5 милиарда лева

Така размерът на цялото кредитиране доближава до  82,6 милиарда лева   Домакинствата са получили по кредитните си сметки 33,1 милиарда лева

Ипотеките не престават да порастват – със 17,8% за година и към този момент са 16,5 милиарда лева Потребителските пък към този момент са малко над 15 милиарда лева и при тях темпът на нарастване е малко по-бавен – 12,4%  спрямо декември 2021 г.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР