Лихвите по кредитите ще започнат да растат през 2019 година,

...
Лихвите по кредитите ще започнат да растат през 2019 година,
Коментари Харесай

Управителят на БНБ: Лихвите по кредитите ще започнат да растат плавно през 2019 г.

Лихвите по заемите ще стартират да порастват през 2019 година, само че това ще бъде равномерен и добре ръководен развой. Тази позиция изрази шефът на Българска народна банка Димитър Радев в предаването Годината. Той уточни, че депозитите в банките към този момент надвишават 71 милиарда лв., а общият размер на заемите е към този момент 53 милиарда лв.. Димитър Радев не се ангажира със мнение дали през идната годината България ще влезе в чакалнята на еврозоната, само че разясни, че до формалното влизане във валутния съюз левът ще остане закрепен към еврото.

„ През 2018 година няма да има внезапни придвижвания в нивото на лихвите. Това, което обаче незабавно би трябвало да се каже, е, че централните банки навлизат в интервал на нормализиране на паричната политика. Едно от нещата, които са свързани с това нормализиране на паричната политика, е увеличението на лихвите. Това, обаче, ще стартира през 2019 година и ще бъде един доста равномерен и добре ръководен развой ", уточни Радев.

На въпрос дали в този момент е времето за взимане на заем, той беше сбит:

„ Който взима заем, счита, че е най-хубавото за него ", сподели той.

„ Когато приказваме за лихвените нива, аз имам поради лихвените нива, както по депозит, по този начин и по заеми. Без внезапни придвижвания 2018 година, гладко повишаване, което ще стартира не по-рано от 2019 година ", добави той.

По мотив настоящата тематика за биткойните, той ги дефинира като стока, с която се спекулира, а не пари.

„ Това, което би трябвало да се каже, е, че един ден банките може да издават цифрови пари. Това ще бъдат същински пари, единствено че в цифрова форма. Единственото общо сред тези цифрови пари, които ще бъдат издавани от централните банки, и биткойна, е технологията, която е авангардна. Няма никаква друга аналогия, тъй че биткойнът не може да размени парите ", сподели още Димитър Радев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР