Лихвите по кредитите и депозитите у нас ще се покачват, 

...
Лихвите по кредитите и депозитите у нас ще се покачват, 
Коментари Харесай

Финансистът Любомир Дацов: Лихвите по кредитите ще тръгнат нагоре, но не рязко

Лихвите по заемите и депозитите у нас ще се повишават,  но не и внезапно. Това предвижда пред " Мениджър нюз "   някогашният зам.-министър  на финансите и член на Фискалния съвет Любомир Дацов, след  като Българска народна банка увеличи Основният лихвен процент(ОЛП) на 1,30% от през днешния ден, 1 декември.

Някои банки у нас вече вдигнаха минимално лихвите по заемите откакто като Европейската централна банка ( EЦБ) започна да увеличава основната рента от средата на тази година. Българският лев е вързан за еврото и е обикновено паричната политика на ЕЦБ да има отражение и у нас, добави Дацов. Според него обаче даже да се вдигнат лихвите  по заемите е все още доста преференциално при инфлация от 20 на 100 да се изтегли  заем с рента от 4-5%.

Възможно е  обаче част от банките да не бързат с повдигането на лихвите по заемите с цел да запазят клиентите си. В момента кредитните институции у нас разполагат с задоволителен финансов запас и евентуално ще изчакат известен интервал, с цел да преценяват дали има наклонност за спад на инфлацията или тя ще остане на същите или по-високи равнища, добави още Дацов.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР