Лихвите по кредитите, достигнали в края на миналата и началото

...
Лихвите по кредитите, достигнали в края на миналата и началото
Коментари Харесай

БНБ предупреди за предстоящо нарастване на лихвите по кредитите

Лихвите по заемите, достигнали в края на предходната и началото на тази година рекордно ниски равнища, започват да нарастат през второто и третото тримесечие на 2020 година, регистрира Българска народна банка в последното си издание  " Икономически обзор ".

" Предвид почналото от средата на март нарастване на лихвените проценти на паричния пазар в еврозоната, изключително на 6-месечния и 12-месечния ЮРИБОР, както и обстоятелството, че те се употребяват като референтни лихвени проценти от някои банки, е евентуално лихвените проценти по новите заеми да стартират да се покачват ", уточнява Българска народна банка. 

Други фактори, които въздействат върху повишаването на кредитите, са предстоящото утежняване на приходите на кредитополучателите поради коронакризата и свързаната с това по-висока рискова награда.

Евентуалното нарастване на необслужваните заеми в банковата система в следствие от утежняването на макроикономическата среда също може да способства за повишение на лихвените проценти по новите заеми, счита централната банка.

Още през април банкери предизвестиха за начало на покачването на лихвите вследствие на повишения риск от разрастването на COVID-пандемията. Някои банки даже завишиха лихвите по ипотечните заеми с към 0.25-0.5 процентни пункта и по този начин рекордно ниските равнища от 2.6-2.7% се покачиха до 3.1-3.2%. 

Наред с това всички банки ограничиха процента на финансиране на цената на парцела. Трезорите, които доскоро покриваха до 80% от цената, към този момент обезпечават 75% от нея. Други, които са предложили до 85% финасиране, го свиха на 80%. Вече е съвсем невъзможно да се получи заем за жилище на недодялан градеж, в случай че не е план, финансиран от съответната банка. Не се признават и доходи от наем и дивиденти, както и нежилищни парцели за поръчителство.

Почти е прекратено и банковото финансиране на работещи в секторите, които са най-силно потърпевши от коронакризата - туризъм, просвета, развлечения, превоз, търговия (без магазините за хранителни стоки), спедиторска активност, недвижими парцели. Изключения се вършат единствено за съответни компании от тези браншове, с които банките имат положително партньорство. Временно банките са свалили и офертите си за кредитиране на българи, работещи в чужбина. 

В момента от лихвената статистика на БНБ е видно, че за май годишният % на разноските по ипотечен заем в левове е средно 3.51% при 3.13 -3.25% при започване на годината.

При потребителските заеми лихвените проценти са нарастнали в по-голяма степен. Прави усещане, че през април междинното равнище на лихвата е скочила на 9.72% при 7.7-7.9% предните два месеца. През май е паднала до 8.37%. Средният годишен процент на разноските по потребителските заеми се е нараснал от 9-9.36% при започване на годината до 10.33 през май.

Прогнозата на Българска народна банка за продължаващо нарастване на лихвите е в унисон с данните за кредитирането към края на май. На фона на намаляващ кредитен портфейл банките правят по-големи разноски за обeзцeнĸa на неприятните заеми - сумата за първите пет месеца на годината е 260 млн. лева, което е двата пъти повече по отношение на предходната година и с 69 млн. лева повече от април т.г. 

Българска народна банка към този момент насочи едно предизвестие, че се задава растеж на необслужваните заеми, което може да докара до натиск върху доходността на кредитните институции. Именно заради тази причина БНБ запази антицикличния финансов буфер на равнище от 0.5% за третото тримесечие на 2020 година

В същото време Българска народна банка чака лихвите по депозитите да се запазят без смяна през идващите месеци. От началото на годината междинните равнища на новооткритите депозити в левове са 0.12-0.10%.

Основен фактор за запазването на ниските лихви по депозитите е високата ликвидност в банковата система. Наред с това Българска народна банка предвижда по-нататъшно увеличение на депозитите на домакинствата заради нарасналата неустановеност, която подтиква хората да икономисват, вместо да харчат. 

Към края на март семействата икономисват приблизително към 9% от разполагаемия си приход - наклонност, годна за последните две години, се показва в отчета. Очакванията са през второто тримесечие този дял да се покачва точно поради намаленото ползване и нарасналата неустановеност.

В същото време заради безпрецедентното прекъсване на работа в редица браншове на стопанската система и бързото повишение на безработицата през март и април Българска народна банка очаква през второто и третото тримесечие на 2020 година сривът в заетостта и приходите на семействата да е доста по-серизен от този при предходната рецесия в края на 2008 г.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР