Лихвите по ипотечните кредити в Съединените щати продължават да се

...
Лихвите по ипотечните кредити в Съединените щати продължават да се
Коментари Харесай

Лихвите по ипотеките в САЩ са на двугодишен връх. Да се готвим ли и у нас?

Лихвите по ипотечните заеми в Съединените щати не престават да се покачват, достигайки равнища, невиждани отпреди пандемията от COVID-19, оповестява CNN.

Средният лихвен % по 30-годишните ипотеки с закрепена ставка доближи ниво от 3.69% през последната седмеца по отношение на 3.55% за миналата седмица, по данни на организацията Freddie Mac. Това е най-високото равнище от януари 2020 година насам.

„ Нормализирането на стопанската система продължава, а лихвите по ипотечните заеми скочиха до най-високото равнище от началото на пандемията. Очаква се растежът на лихвите да продължи заради мощния пазар на труда и високата инфлация, което евентуално ще има неподходящо влияние върху търсенето на жилища “, счита основният икономист на Freddie Mac Сам Хатер.

След като започнаха годината с няколко огромни скока, лихвите забавиха темповете си на напредък през последните три седмици. Увеличението в последната седмица идва след скока на доходността по 10-годишните държавни облигации, която надвиши 1.9% - най-високото равнище от ноември 2019 година

„ По-силните от предстоящото данни за заетостта за януари и възходящата инфлация ускоряват позитивните упования на вложителите за стопанската система “, споделя икономическият анализатор на Realtor Джордж Ратиу.

По думите му, паралелно с растежа на лихвените проценти, поръчките за ипотечни заеми за закупуване на жилища понижават през последната седмица, така за някои купувачи, изключително за тези, които търсят първо жилище, цената става неприемлива.

Други пък са нетърпеливи да намерят жилище, преди лихвите да се повишат още по-високо. Но броят на жилищата, които се оферират за продажба, е рекордно невисок, а цените са се нараснали с повече от 10% по отношение на предходната година.

„ При настоящото равнище на лихвите купувачите заплащат приблизително с 270 $ повече за месечните си ипотечни вноски, спрямо предходната година, което прави над 3200 $ повече на година. Предимствата, предоставени от свръхниските лихвени проценти през последните две години, изчезват и достъпността се трансформира в голямо затруднение за доста купувачи ", споделя още Ратиу.

Да се готвим ли за растеж на лихвите и у нас?

Лихвите по ипотечните заеми в България към момента следват наклонност, противоположна на тази в Съединените щати. Средният лихвен % по жилищните заеми в лв. през декември 2021 година доближи ново историческо дъно от 2.62%, по данни на Българската национална банка.

В България динамичността на лихвените проценти зависи в доста по-голяма степен от политиката на Европейската централна банка, в сравнение с от тази на Федералния запас на Съединени американски щати.

Това е по този начин по две аргументи - валутният ръб, който обвързва паричното предложение у нас с еврото, както и собствеността на банките, множеството от които са част от огромни европейски финансови групи. Цената на техния финансов запас е директно обвързвана с изискванията на европейските финансови пазари, а те, от своя страна, за подвластни от политиките на ЕЦБ.

Засега финансовата институция не е оповестила публично по кое време счита да стартира да "нормализира " лихвените нива. Според множеството специалисти покачващата се инфлация ще принуди централните банкери да работят още тази година и да стартират да подвигат лихвите.

Реториката на Кристин Лагард и нейните сътрудници от ЕЦБ обаче надалеч не е толкоз нападателна, колкото тази на Федералния запас на Съединени американски щати, който към този момент начерна проектите си за най-малко четири покачвания през 2022 година

Президентът на Федералния запас на Сейнт Луис Джеймс Булард съобщи по-рано тази седмица, че би подкрепил повишението на лихвените проценти с цялостен процентен пункт до 1 юли. Като се има поради, че до тогава има единствено три съвещания на Фед, това значи, че американската централна банка ще би трябвало да увеличи лихвените проценти с половин процентен пункт най-малко на едно от тях, вместо да употребява типичната стъпка от четвърт процентен пункт.

Фед не е правил повишение на лихвите с половин пункт от 2000 година насам.

От тази позиция, дейностите на ЕЦБ във връзка с инфлацията до този миг наподобяват извънредно "меки ", спрямо тези оттатък Океана. Но последователното увеличение на лихвените проценти е неизбежно и е само въпрос на време.

Със сигурност то ще окаже резултат върху потребителските и ипотечните заеми, само че мащабите му към момента са неразбираеми.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР