Лихвите по депозитите за граждани в България няма да станат

...
Лихвите по депозитите за граждани в България няма да станат
Коментари Харесай

БНБ: Без отрицателни лихви по депозитите

Лихвите по депозитите за жители в България няма да станат негативни, предвижда подуправителят на Българска народна банка Калин Христов на конференция за банките и бизнеса в София. Според Христов растежът на стопанската система и ниската инфлация в еврозоната ще се запазят още доста дълго време, което автоматизирано се придвижва в България поради валутния ръб, прецизира в. „ Монитор “.

Това слага в напълно нова среда банките, само че смяната ѝ минава през структурни промени в стопанската система, а не през парична политика, безапелационен е Христов. По думите му проблемите у нас и в Еврозоната са идентични - застаряващо население и свиваща се работна мощ. През идната година безработицата няма да се усилва, заплатите ще порастват, спестяванията на семействата също ще се усилят.

Българската банкова система е мощно ликвидна, а икономическият напредък и инфлацията от последните няколко години сигурно не дават отговор на извънредно ниските лихви, съобщи ръководителят на банковата асоциация Петър Андронов. „ Общо взето се вижда, че през последните години на ниски лихви в банковия бранш се натрупва доста огромно напрежение. Той се мъчи да компенсира спадащите маржове с доста по-големи размери, само че тези огромни размери водят до няколко риска ", сподели той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР