Лихвите по депозитите удариха ново дъно. Спестяванията на бизнеса в

...
Лихвите по депозитите удариха ново дъно. Спестяванията на бизнеса в
Коментари Харесай

Жълти стотинки от спестяванията в левове Лихвите удариха...

Лихвите по депозитите удариха ново дъно. Спестяванията на бизнеса в евро за първи път се олихвяват с негативна рента. Данните на Българска народна банка за месец октомври демонстрират приблизително лихвено равнище от минус 0.02%. По предписание лихвите по бизнес влоговете са малко по-ниски от тези за семействата, а също така и размерът им е по-малък. Към края на октомври корпоративните депозити са за 24.15 милиарда лева, а тези на физическите лица за първи път минаха 50 милиарда лева

Лихвите по депозити на жители към момента са на позитивна територия, макар че носят приход от жълти стотинки. Средната рента за спестявания в лв. за физически лица е 0.15%, сочи извадката на Централната банка за месец септември. А най-ниската и неизгодна рента е едвам 0.05%. Цифрата участва всеобщо измежду офертите на комерсиалните банки у нас. Това значи, че в случай че пандизите на срочен депозит за 1 година 10 000 лв., от тях ще получите едвам 4.60 лв.. Разбивката е следната: 5 лв. приход от рента и 40 стотинки налог върху нея.

Тенденцията се резервира - по-малките банки и тези с български притежатели дават по-високи лихви, защото спестяванията на компании и жители са им главен източник на набиране на запас. По-големите се финансират на ниска цена от централите си и по тази причина нямат потребност от притеглен по този метод капитал. Друг фактор е слабото кредитиране, което не съумява да компенсира растежа на депозитите. От статистиката на Българска народна банка излиза наяве, че хората избират да държат парите си в банка не толкоз поради някаква рентабилност, а поради сигурността. Банковият депозит до 100 000 евро е обезпечен със закон.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР