Лихвените проценти се насочват към по-високи нива и икономическите щети

...
Лихвените проценти се насочват към по-високи нива и икономическите щети
Коментари Харесай

Ще решат ли по-високите лихви проблема с инфлацията в САЩ

Лихвените проценти се насочват към по-високи равнища и икономическите вреди от бързото продължаващо повишаване на цената на заема едвам стартират да се демонстрират. Но по-високите ставки няма да решат изцяло казуса с инфлацията, най-малко съгласно някои пазарни наблюдаващи. Има две " слепи " петна. Първо, нападателните покачвания на лихвените проценти от страна на Федералния запас са единствено половината от историята за стягане.

Начинът, по който централната банка се оправя с салдото си - който почти се удвои по време на пандемията до към 9 трилиона $ и което се равнява на към 40% от брутния вътрешен артикул на Съединени американски щати - е от решаващо значение за битката с инфлацията. Второ, структурните проблеми на пазара на труда могат да подкопаят успеваемостта на по-високия лихвен % по метод, който не се прави оценка от централните банкери и вложители.

Служителите на Фед бяха относително тихи по отношение на количественото стягане - обръщането на количественото облекчение, посредством което централната банка купи към една трета както от държавния бюджет на Съединени американски щати, по този начин и от пазарите на скъпи бумаги, обезпечени с ипотеки. Количественото стягане набъбна с цялостна скорост това лято, като всеки месец от салдото на Федералния запас се изтеглят 95 милиарда $ държавни облигации и обезщетени с ипотеки скъпи бумаги.
 Безпрецедентно: ЕЦБ увеличи главните си лихви със 75 базисни пункта
Безпрецедентно: ЕЦБ увеличи главните си лихви със 75 базисни пункта

Институцията преразгледа във възходяща посока прогнозата си за инфлацията и икономическия напредък за тази година

През октомври портфейлът на Фед понижа с 83 милиарда $. Пазарите по две аргументи не обръщат внимание на смисъла на количественото стягане, споделя Соломон Тадесе, началник на количествените тактики за акции в Северна Америка в Société Générale. Неговият модел гласи, че в случай че Фед желае да върне инфлацията до задачата си от 2%, тогава към 3,9 трилиона $ в стесняване на салдото би трябвало да съпровожда лихвен % от най-малко 4,5%. Това количество стягане, споделя той, е еквивалентно на спомагателни 4,5 процентни пункта стягане.

Математиката на Тадесе допуска, че проектите на централната банка на Съединени американски щати, за стягане, са както незадоволителни, по този начин и мощно подценени. Председателят Джером Пауъл сподели, че Фед ще свие салдото си с към 2,5 трилиона долара; някои икономисти от Федералния запас са пресметнали, че това количество на стягане би било еквивалентно на към 0,75 от процентния пункт при в допълнение стягане. Но даже 2,5 трилиона $ стесняване би означавало спомагателни три процентни пункта стягане, споделя Тадесе. Последиците от количественото стягане са по-големи, в сравнение с може да наподобява.

Експертът акцентира нуждата да се мисли за това какво Фед обръща - или не - обръща. Той назовава количественото облекчение, стартирано по време на финансовата рецесия от 2008-09 година, когато лихвените проценти доближиха нула, форма на монетизация на дълга. Наречете го непряка монетизация, защото имаше хипотеза, че QE ще бъде извърнат, за разлика от пряк трансфер от централната банка към държавното управление и непрекъснато увеличение на паричното предложение, както се случи в Зимбабве и Венецуела.
 Фед на Съединени американски щати продължи с
Фед на Съединени американски щати продължи с " ударното " повдигане на главната рента, равнището е най-високото от 2008-а насам

Има намек за опцията за закъснение на темповете на повишение на лихвите в бъдеще

Проблемът е, че колкото по-дълго салдото на Фед остава висок, толкоз по-вероятно е количественото облекчение да стане необратимо. Както споделя Тадесе, количественото стягане е от значително значение, тъй като в случай че не го извършите дейно, признавате по-високо равнище на допустима инфлация. Фед към този момент е зает с количествено стягане.

Въпросът е, че то не е задоволително, макар относително бързите темпове, поради размера на салдото му. Освен това към този момент има опасения по отношение на действието на пазара, защото Фед се отдръпва от пазара на държавни облигации и продължава да покачва лихвите. Тадесе се съмнява, че Фед ще се приближи до 3,9 трилиона $ в свиването на салдото, което той прави оценка като належащо. Резултатът: Може да се наложи да вдигне задачата си за инфлация до към 4%. Междувременно неразбирането на дефицита на работна ръка може да подкопае въздействието на възходящите лихвени проценти.

Помислете за септемврийско изследване на института Брукингс, което откри, че напрежението на пазара на труда изяснява три четвърти от покачването на месечния показател на потребителските цени, като се изключи цените на храните и силата и отклоненията. Инфлацията става все по-укрепнала, значително заради доста стегнатия пазар на труда и бързия напредък на заплатите, който провокира, споделя Гад Леванон, основен икономист в Burning Glass Institute. Повишаването на лихвените проценти неизбежно ще увеличи равнището на безработицата и се допуска, че по-голямата безработица ще поправя високата инфлация. Но лихвените проценти въздействат на търсенето, а не на предлагането, а дефицитът на работна ръка е усложняващ фактор, който кара да се запитаме дали естественият механизъм на предаване е нарушен.

Разликата сред растежа на заплатите за сменилите работа и тези, които остават на работните си места, е най-голямата в историята. По този метод процентът на " овакантяване " ще остане висок, споделя Леванон, поддържайки напън върху работодателите да покачват заплащането и да трансферират по-високи разноски върху клиентите, до момента в който текучеството на служащите тежи върху продуктивността.

Леванон показва отчет на Conference Board, който демонстрира, че общият бюджет на работодателите за нараствания на заплатите е повишен с 4,1% на годишна база през 2022 година по отношение на предстоящото нарастване от 3,6%. За 2023 година се планува нарастването да се форсира до 4,3% — 40% повече от типичното годишно нарастване през по-голямата част от десетилетието преди пандемията. Както споделя Леванон, бейби взрив хората застаряват от работната мощ, тъкмо както растежът на популацията в трудоспособна възраст се забавя до прекъсване за първи път в историята на Съединени американски щати.

В същото време мъжете в най-хубавата възраст остават отвън работната мощ в обезпокоителен брой и се следи доста нарастване на каузи на хората, които не са част от работната мощ заради увреждане. Недостатъчното стесняване на салдото и структурният дефицит на пазара на труда значат, че инфлацията може да не се охлади толкоз, колкото се чака, макар икономическия спад, породен от внезапното повишаване на лихвените проценти.

Винсент Делюар, шеф на световната макро тактика в StoneX Financial, споделя, че Фед ще има доста изкупителни жертви, с цел да оправдае приемането си на негативни действителни или поправени по отношение на инфлацията лихви, в това число несъразмерни фискални тласъци, войната в Украйна и нуждата от стабилизиране на финансовата система, тъй като количественото стягане и натискането на лихвен % от 5% в последна сметка ще счупят нещо.

Служителите на Фед са прави, че покачванията на лихвите ще навредят на търсенето. Но те може да подценяват по-голямата картина. Без доста по-агресивно количествено стягане и защото централната банка не може да поправя дефицита на работна ръка, слабият стопански напредък няма да бъде единствено цената за изцеление на инфлацията. То ще бъде съпроводено от непрекъсната инфлация.
 Колко дълго ще продължи високата инфлация и ще помогне ли повдигането на лихвите
Колко дълго ще продължи високата инфлация и ще помогне ли повдигането на лихвите

Мнението та подуправителя на Българска народна банка Калин Христов и на проф. Чарлз Гудхарт
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР