Ипотечните лихви в САЩ скочиха до 7,23%, 22-годишен връх

...
Лихвените проценти по ипотечните кредити в САЩ продължиха да растат
Коментари Харесай

Лихвените проценти по ипотечните кредити в САЩ продължиха да растат тази седмица, достигайки най-високото си ниво от 2001 г.

30-годишната ипотека с фиксиран лихвен процент достигна средно 7,23% през седмицата, приключваща на 24 август, спрямо 7,09% предходната седмица, според данни от Freddie Mac, публикувани в четвъртък. Преди година 30-годишният фиксиран лихвен процент беше 5,55%.

Индикациите за продължаваща икономическа сила вероятно ще задържат лихвите по ипотечните кредити там, където са, или ще ги повишат в краткосрочен план, каза Сам Кхатър, главен икономист на Freddie Mac.

Лихвите са над 6,5% от края на май и се повишават от средата на юли. Преди лихвите от миналата седмица, последният път, когато лихвите бяха над 7%, беше през ноември миналата година, когато достигнаха 7,08%.

Средната лихва за тази седмица е най-високата за 30-годишната ипотека с фиксиран лихвен процент от юни 2001 г., когато беше 7,24%.

Лихвите по ипотечните кредити се повишиха по време на историческата кампания на Федералния резерв за ограничаване на инфлацията, изпращайки достъпността на жилищата до най-ниското ниво от няколко десетилетия. Покупката на жилище е по-скъпа поради допълнителните разходи за финансиране на ипотеката и растящите цени на жилищата.

Инвентарът на съществуващите домове драстично е намалял, тъй като собствениците на жилища, които преди са заключили по-ниски цени, не са склонни да продават. Комбинацията от ниски запаси и високи разходи притисна потенциалните купувачи на жилища и доведе до спад на общите продажби на жилища.

Това е история в процес на развитие и ще бъде актуализирана.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР