Лихвените проценти могат да останат на рекордно ниски нива завинаги,

...
Лихвените проценти могат да останат на рекордно ниски нива завинаги,
Коментари Харесай

Лихвените проценти могат да останат ниски завинаги, смята мениджър на активи

Лихвените проценти могат да останат на рекордно ниски равнища вечно, макар скорошните сигнали за нормализиране на политиката на доста от водещите централни банки. Това съобщи пред Си Ен Би Си Джулиан Хауърд, основен капиталов шеф на GAM Investments, която дава отговор за ръководството на активи на стойност 103 милиарда швейцарски франка (112 милиарда долара).

Според него сходна обстановка няма да бъде исторически казус, защото се е случвала и в предишното. Той цитира прочуване на икономическия историк Пол Шмелцинг, оповестено предходната година.

Изследването преглежда лихвените проценти в международен мащаб, датиращи от 14-ти век, идентифицирайки низходяща наклонност, което кара Шмелцинг да предвижда, че „ действителните лихвени проценти могат скоро да навлязат на трайно негативна територия “.

По думите на Хауър, това значи, че ниските лихви от последните години в действителност са „ завръщане към доста, доста дълготрайна наклонност за намаление на лихвите в нескончаем интервал от време “.

Той съобщи, че икономическите вреди от пандемията от ковид и климатичните проблеми ще имат „ доста отрицателен резултат върху лихвените проценти “.

„ Няма подтекст, при който банката ще може да възстановява лихвените проценти, когато няма безусловно никакъв напредък “, изясни Хауърд. Той съобщи, че чака Федералния запас на Съединени американски щати да стартира да подвига лихвите едвам през втората половина на 2022 г.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР