Лихвата по депозитите в някои банки стигна 0,00 %. Фирмените

...
Лихвата по депозитите в някои банки стигна 0,00 %. Фирмените
Коментари Харесай

Много лоша новина от банките за лихвите по депозитите ВИДЕО

Лихвата по депозитите в някои банки стигна 0,00 %. Фирмените спестявания към този момент се таксуват с негативни стойности. Тоест не можем да разчитаме, че лихвата ще натрупва пари над спестяванията ни, оповестява Нова телевизия.

Често поради банковите такси най-после се оказва, че депозитът ни е намалял. Финансисти изясняват, че може да сме на загуба и ĸoгaтo лиxвaтa e пo-ниcĸa oт гoдишнaтa инфлaция. В същото време на другия полюс, при заемите - междинната рента по левовите заеми за семействата към юли тази година е 7.98% при потребителските и 2.89 на 100 за жилищните.

По данни на Българска народна банка cпecтявaниятa нa бългapитe в бaнĸитe ca 59 милиарда и 31 млн. лева Въпpeĸи ĸpизaтa сумата пpoдължaвa дa pacте, само че c мнoгo пo-бaвни тeмпoвe.



Трябва ли да плащаш, с цел да си държиш парите в банката? Този въпрос си задават потребителите, откакто на банковия пазар се следят нулеви лихви по депозитите на семействата.

Експертите не дефинират наклонността за притеснителна.

„ Лихвите по депозитите не са претърпели кой знае каква смяна. Те от много време са близки до нулата. По-големите банки в страната разполагат с много огромни размери ликвидност. Този запас не им е нужен”, сподели Десислава Николова, финансов анализатор.



Специалистите изясняват държанието на банките у нас със протичащото се на европейския банков пазар. „ Фактор лихвите по депозити да са толкоз ниски също е политика на ЕЦБ, която се води много години”, разясни Николова.

Нулевите лихви по депозитите пораждат и въпроси дали инвестицията в неподвижен парцел не е по-доходоносно решение. И въпреки хората да недоволстват от лихви по депозити, те рядко търсят опция за средствата си.

„ За българина най-важно е парите му да са на несъмнено място. Това, че депозитите в банките са обезпечени до 100 000 евро, дава това спокойствие”, сподели Тихомир Тошев, финансов специалист.

Очакванията са опазване на тези равнища на лихви.

„ Депозитите на хората надвишиха 57,5 милиарда Когато в банките има доста огромен запас, за тях това е разход и за това лихвите по депозитите ще останат в идващите няколко години 0”, изясни Тошев.



На фона на нулевата рентабилност от спестяванията, лихвите по заемите не търпят съществени промени и резервират постоянни равнища.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР